SALUT
Internacional 15/12/2017

Itàlia aprova el testament vital tot i l’oposició de l’Església

La llei estableix que cap tractament sanitari pot iniciar-se o mantenir-se sense el consentiment de la persona interessada

Ara
2 min
Itàlia aprova el testament vital tot i l’oposició de l’Església

BarcelonaEl Senat italià va aprovar ahir la llei sobre l’anomenat testament biològic -conegut a l’estat espanyol com a testament vital-, malgrat una fèrria oposició de l’Església, que té una gran influència al país. El nou text legislatiu estableix que cap tractament sanitari pot iniciar-se o mantenir-se sense el consentiment lliure i informat de la persona interessada. A més, la nova norma introdueix l’anomenada disposició anticipada de tractament (DAT), un document en què qualsevol persona major d’edat que estigui en plenes facultats mentals pot deixar per escrit amb antelació quin tipus de tractament terapèutic voldria rebre en cas que un dia estigui en una situació d’incapacitat. Així mateix, també permet rebutjar determinats tractaments si el pacient es troba en una fase terminal, inclosos l’alimentació i la hidratació artificials. Aleshores el metge estarà obligat a alleujar el dolor del pacient, i quedarà exempt de qualsevol responsabilitat civil o penal. El DAT s’haurà de redactar i certificar sempre davant un notari o un metge del servei sanitari públic.

La nova llei es va aprovar per 180 vots a favor, 71 en contra i sis abstencions. Va comptar amb el suport del Moviment 5 Estrelles, el Partit Demòcrata del primer ministre Paolo Gentiloni i altres formacions d’esquerres. Força Itàlia, la formació de Silvio Berlusconi, que inicialment es va oposar a la llei, va donar finalment llibertat de vot als seus parlamentaris. En canvi, la va rebutjar frontalment la xenòfoba Lliga Nord, que considera que és “un nyap i un preludi de l’eutanàsia”. De la mateixa manera l’ha qualificada la Conferència Episcopal Italiana, que opina que la llei obre el camí a “la mort assistida”. En canvi, el papa Francesc va fer una crida recentment contra l’acarnissament terapèutic.

stats