LA GUERRA CONTRA AL-ASSAD
Internacional 04/11/2012

Israel acusa tres tancs sirians d'entrar als alts del Golan

Israel va denunciar ahir a l'ONU que tres tancs sirians van entrar a la zona desmilitaritzada dels alts del Golan. Seria la primera vegada que Damasc viola l'acord signat amb Tel Aviv el 1974.

Ara
2 min
Combats entre rebels i membres de l'exèrcit sirià a la ciutat d'Alep. Més de 36.000 persones han mort des de l'inici del conflicte.

BARCELONAL'exèrcit israelià va denunciar ahir que tres tancs sirians van entrar en la zona desmilitaritzada dels alts del Golan, un territori sirià ocupat per Israel. Un portaveu militar va informar que Tel Aviv va denunciar l'incident a les Nacions Unides.

Es tractaria de la primera vegada en 40 anys que Síria entra a la zona, i l'acusació d'Israel podria despertar els temors que la guerra civil a Síria arribi a una frontera que fa anys que està relativament tranquil·la.

Els tancs van arribar al poble de Bir Ajam, a pocs quilòmetres d'un control militar israelià. La franja es va desmilitaritzar arran de l'acord d'alto al foc entre els dos països, que s'han enfrontat en diverses guerres i mai han signat un acord de pau. Els últims enfrontaments interns a Síria han portat l'exèrcit israelià a reforçar la seguretat al voltant dels Golan, un territori que va ocupar durant la Guerra dels Sis Dies l'any 1967 i que considera part integral del seu territori des que se'l va annexionar als anys vuitanta.

Al juny i al setembre diversos projectils de morter disparats aparentment per part de l'exèrcit sirià van caure en territori israelià. El mes passat l'exèrcit va evacuar un grup de turistes del mont Hermon, a la zona del Golan, després de detectar desenes de persones vestides de civil, algunes armades, acostant-s'hi des de Síria.

L'ONU no ho confirma

Marco Carminjani, un oficial del cos dels Estats Units que supervisa la zona, va dir que no podia confirmar l'entrada dels tancs però va afegir que, si és cert, es tractaria d'una violació de l'acord signat el 1974 entre Israel i Síria.

Israel ha mostrat en diverses ocasions la seva preocupació davant la possibilitat que una caiguda del règim de Baixar Al-Assad deixi el país en mans d'extremistes o que acabi en una guerra sectària que desestabilitzaria la regió.

Les autoritats israelianes també s'han mostrat preocupades en diverses ocasions que la regió fronterera esdevingui una àrea com el desert egipci del Sinaí, on els militants islamistes han guanyat força des que el dictador egipci Hosni Mubàrak va ser derrocat per la revolució àrab al seu país fa un any.

Tel Aviv ha construït una trinxera per impedir l'accés de vehicles a les localitats de la zona dels alts del Golan, habitada per 8.000 drusos i altres colons jueus. La zona desmilitaritzada fa frontera amb el nord d'Israel i ocupa 7 quilòmetres en la part més ampla i 200 metres en la més estreta.

stats