PRÒXIM ORIENT
Internacional 17/11/2012

Israel mobilitza 75.000 reservistes contra Hamàs

La tensió entre Israel i Hamàs, que controla la franja de Gaza, s'agreuja. Ni la mediació del nou govern egipci pot aturar una escalada de violència que afegeix més inestabilitat en una regió convulsa.

Anna Garcia
3 min
MINISTERI ENRUNAT La seu de la secretaria d'Afers Civils del ministeri de l'Interior de la franja de Gaza  va ser un dels objectius dels coets llançats per Israel. Es calcula que uns 600 míssils israelians van caure ahir sobre la franja, i 130 en territori israelià.

JERUSALEML'escalada de violència entre Israel i la franja de Gaza, a només dos mesos de les eleccions israelianes, es fa més perillosa a cada hora que passa i adopta diferents matisos. Ahir, a les 16.45, les sirenes antiaèries van sonar a Jerusalem per primera vegada en 21 anys. Semblava el soroll d'una ambulància, però amb alts i baixos. Trenta segons després es va sentir una explosió llunyana, i mitja hora més tard la policia israeliana confirmava que els coets havien arribat a l'àrea de la ciutat santa, a la zona de Gush Etzion, al sud, sense provocar cap desgràcia humana. Segons l'agència palestina Maan, Hamàs va dir que el seu braç armat volia atacar el Parlament israelià.

L'anomenada operació Pilar Defensiu va agafar un rumb encara més bèl·lic quan ahir el consell de ministres israelià va demanar la mobilització de 75.000 reservistes, mentre tropes i tancs israelians es desplegaven al llarg de la frontera de Gaza i tallaven les tres carreteres d'accés a la franja. Aquest dissabte el seu ministeri té la intenció de desplegar un cinquè sistema antimíssils, anomenat Cúpula de Ferro. Les xifres, sempre difícils de contrastar, parlen de 130 coets, d'un total de 550, interceptats per aquest sistema de defensa israelià. I uns 600 coets haurien impactat a la franja. Al vespre hi havia almenys 29 palestins morts i el balanç de víctimes mortals israelianes es mantenia en tres des de dijous.

Tel Aviv, tancada

Poques hores abans, i per segon dia consecutiu, la sirena havia tornat a sonar a Tel Aviv. La resposta d'Israel no es va fer esperar i una bateria de míssils va fer blanc en diferents punts de la franja, segons testimonis presencials. Els carrers de Tel Aviv, una ciutat molt poblada, eren buits i la gent s'estava tancada a casa. En tancar aquesta edició, es temia una imminent intervenció terrestre a la franja, en la línia de l'operació Plom Fos de fa quatre anys.

Aleshores, el context era ben diferent del d'ara. L'Egipte de Hosni Mubàrak mantenia bones relacions amb Israel, i la frontera de Rafah, la del sud, a tocar d'Egipte, es va tancar durant l'última gran incursió israeliana a la franja, també mesos abans d'unes altres eleccions israelianes. Ahir, en canvi, la mateixa frontera es va obrir -per primera vegada des que el moviment islamista Hamàs va guanyar les eleccions a la franja, el 2007- a un alt mandatari egipci. Va ser un gest clar del nou govern d'Egipte, sorgit de la Primavera Àrab, cap al poble palestí. Però els bombardejos israelians no es van aturar durant la visita del primer ministre d'Egipte, Hixam Kandil, que mostrava així la seva solidaritat amb els residents de la franja i amb Hamàs.

Poc després, el president Mohammed Mursi qualificava els atacs a Gaza com a "agressió contra la humanitat", alhora que subratllava que "l'Egipte d'ahir no és l'Egipte d'avui i els àrabs d'ahir no són els àrabs d'avui". Demà s'espera una altra visita solidària a Gaza, en aquest cas la del ministre d'Afers Estrangers de Tunísia, Rafik Abdessalem.

Treva fracassada

Israel acusa Hamàs d'haver trencat la treva temporal pactada per la visita i assegura que més de 50 coets van arribar al seu territori quan Kandil era a la franja. El portaveu del govern israelià, Mark Regev, va acusar el moviment islamista d'utilitzar els ciutadans de Gaza per als seus interessos i es va reafirmar en el dret d'Israel de defensar el seu poble. Els Estats Units van fer una crida a Turquia i Egipte perquè convencin Hamàs d'acceptar una treva.

En un intent d'aturar la tensió entre Israel i Hamàs, el secretari de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, visitarà Jerusalem i Ramal·lah a començaments de la setmana que ve. La visita de Ban Ki-moon ha estat coordinada després de la reunió d'urgència del Consell de Seguretat de l'ONU, que es va celebrar a porta tancada. El ministre d'Exteriors israelià, Avigdor Lieberman, va respondre dient que no acceptaran una treva fràgil i que Israel està fent tot el possible per evitar la mort de civils a la franja.

stats