Internacional 31/05/2012

Irlanda vota avui el pacte europeu que consagra l'austeritat

Ara
1 min
Un home a Dublín amb una pancarta contra el pacte europeu per l'austeritat.

BARCELONA.Irlanda sotmet avui a referèndum el pacte fiscal impulsat a finals de l'any passat per la cancellera alemanya, Angela Merkel, que compromet els 25 països que el van fer seu -en van voler quedar fora el Regne Unit i la República Txeca- amb l'equilibri de les finances públiques. L'última enquesta publicada pel diari Irish Independent apunta a una victòria del sí (39%) davant del no (30%), tot i que el percentatge d'indecisos és prou alt (22%) per mantenir obert el resultat.

Els últims dos cops que els irlandesos han anat a les urnes a pronunciar-se sobre un tractat europeu, el resultat ha estat sempre el mateix, un no. Va ser el 2001 amb el Tractat de Niça i una altra vegada el 2008 amb el tractat de Lisboa. Els dos textos van quedar bloquejats i no van poder entrar en vigor a la UE fins que els irlandesos no van aprovar-los en una segona votació després de renegociar-ne alguns aspectes.

Aquesta vegada la situació és tota una altra. D'entrada perquè no cal el sí irlandès per garantir que el Tractat europeu entri en vigor. Però a més, l'economia irlandesa viu immersa en una profunda crisi després d'esquivar la fallida l'any 2010 amb un rescat de la UE i l'FMI.

Els grans partits pel sí

La coalició governant del Fine Gael -centredreta- i els laboristes han fet campanya pel sí com també ha fet el centrista Fianna Fáil, tots amb l'argument d'evitar la incertesa econòmica que podria crear un rebuig al Tractat europeu. A la banda del no s'hi ha destacat especialment el Sinn Féin amb un discurs contra l'austeritat que l'ha fet escalar en popularitat.

stats