Misc 08/09/2020

Irlanda opta a un altre càrrec econòmic clau a Brussel·les

La presidenta de la Comissió Europea proposa que Mairead McGuiness ocupi la cartera de Serveis Financers

i
Júlia Manresa Nogueras
2 min
La vicepresidenta del Parlament Europeu i candidata a comissària de Serveis Financers, Mairead McGuiness.

Brussel·lesAquest estiu Phil Hogan, el comissari irlandès que liderava la important cartera de Comerç a la Comissió Europea, va dimitir després de saltar-se les normes de prevenció contra el coronavirus. Com que cada país de la UE ha d'estar representat dins l'executiu amb un comissari, el govern irlandès (de la família conservadora) va haver de presentar dos nous candidats i aquest dimarts la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, ha escollit la vicepresidenta del Parlament Europeu, Mairead McGuiness, per reemplaçar-lo. El nomenament implica una petita reestructuració de competències, ja que McGuiness gestionaria Serveis Financers, cosa que atorga a Irlanda (considerada un paradís fiscal per la mateixa Eurocambra) un altre càrrec clau a Brussel·les en l'àmbit financer.

Diem gestionaria i no gestionarà perquè el nomenament és per ara una proposta de Von der Leyen que ha de ser ratificada per l'Eurocambra després d'un examen oral en què a principis de legislatura es van tombar fins a dues candidatures. Però si supera l'audiència oral, s'ampliarà una mica més la influència que un país petit com Irlanda ha pres en l'àmbit econòmic financer a Brussel·les. Cal recordar que abans de l'aturada d'estiu, el també irlandès Paschal Donohoe va guanyar la presidència de l'Eurogrup i va superar la candidatura de la vicepresidenta espanyola Nadia Calviño. Donohoe ja s'ha mostrat satisfet a Twitter: "Espero amb interès la nostra estreta cooperació".

A tot això cal afegir-hi que l'actual responsable de la direcció general de Serveis Financers és ja un irlandès, John Berrigan, que ocupa aquest càrrec des del març. Brussel·les ja ha dit que no hi haurà canvis malgrat que tradicionalment el director general i la persona comissària no poden ser de la mateixa nacionalitat. Per tant, si McGuiness es converteix de manera efectiva en comissària de Serveis Financers, Irlanda (a qui s'acusa de beneficiar fiscalment les grans multinacionals) tindrà, per tant, tres càrrecs d'influència en aquest àmbit. Qui s'ocupava fins ara d'aquesta cartera era Valdis Dombrovskis, que es manté com a vicepresident econòmic però bescanvia els serveis financers per la cartera comercial que ocupava Hogan i, per tant, Irlanda perd la potestat de ser la cara visible de les dures negociacions comercials amb Londres després del Brexit. Perquè no hi hagi dos irlandesos dins l'Eurogrup, però, serà Dombrovskis qui hi continuï representant la Comissió malgrat no gestionar Serveis Financers.

Una prova de la influència que pot tenir aquest canvi de carteres és que ja ha disparat certes alarmes de les organitzacions no governamentals i els experts que negociaven reformes amb el gabinet de Dombrovskis, amb l'objectiu que les empreses europees hagin de ser més transparents a l'hora de presentar els seus comptes en funció dels objectius de sostenibilitat ambiental però també fiscal, per exemple.

Un pas més cap a la paritat de gènere a la Comissió

Hi ha un aspecte del relleu que sí que té una lectura positiva. Des del punt de vista de la paritat de gènere, el nomenament de McGuiness implicaria un pas més, ja que si ara l'executiu comunitari estava format per 15 homes i 12 dones malgrat les promeses de Von der Leyen, ara amb la irlandesa s'acosten més les xifres i passarien a ser 14 homes i 13 dones.

stats