L'Iran replica que les noves sancions dels Estats Units són "il·legals i hostils"

Teheran assegura que l'acord nuclear no és revisable

El ministeri d'Afers Exteriors de l'Iran ha condemnat aquest dissabte les noves sancions imposades pels Estats Units qualificant-les "d'il·legals i hostils", i ha advertit que rebran una "seriosa reacció" per part de la República Islàmica. Tot i que el president Donald Trump va prorrogar ahir la congelació de les sancions contra el país en virtut de l'acord nuclear del 2015 advertint que cal revisar el compromís en un termini de quatre mesos, el departament del Tresor va ampliar el càstig contra 14 alts càrrecs per la repressió de les protestes populars al país.

Segons el comunicat d'Exteriors, aquesta mesura travessa "totes les línies vermelles de comportament en la comunitat internacional i viola les normes de principis de la llei internacional".

El Tresor nord-americà va anunciar sancions contra 14 persones i entitats iranianes, entre elles el cap del poder judicial, l'aiatol·là Sadeq Lariani, per abusos als drets humans i suport al programa de míssils balístics de Teheran.

"El senyor Trump segueix amb les seves mesures hostils contra el poble de l'Iran i esmenta amenaces que ja fa diverses vegades que ha estat incapaç d'aplicar […]. A causa de la seva desesperació, ha sancionat diversos ciutadans iranians amb excuses il·legals i ridícules per compensar almenys una part dels seus fracassos", diu la nota.

Teheran també va reaccionar en el seu text a les noves amenaces fetes ahir pel president nord-americà contra l'acord nuclear, signat el 2015 entre l'Iran i sis grans potències.

Exteriors va insistir que no adoptarà "cap mesura més enllà dels compromisos que ha contret amb el JCPOA", les sigles en anglès amb què es coneix formalment al pacte nuclear.

Tampoc permetrà que s'estableixi cap connexió entre aquest acord i altres temes, ni acceptarà "cap canvi ni ara ni en el futur" del JCPOA.

Trump va decidir ahir mantenir actiu un mecanisme que suspèn temporalment les sancions a l'Iran pel seu programa nuclear, cosa sobre la qual s'ha de pronunciar cada 120 dies per imperatiu legal, però va donar un ultimàtum a Europa per modificar-lo.

La seva idea és preparar un "acord suplementari" amb els seus socis europeus per imposar noves sancions multilaterals si l'Iran desenvolupa o prova míssils balístics i impedeix les inspeccions de les seves instal·lacions nuclears, entre altres coses.

La Unió Europea (UE) va tornar a donar dijous el seu suport al JCPOA en una reunió a Brussel·les amb Zarif, encara que diversos ministres van expressar la seva preocupació pels programes armamentístics de Teheran i el seu suport al règim sirià o al grup libanès Hezbol·lah.

Poc després de l'anunci de Trump, el cap de la diplomàcia iraniana, Mohammad Yavad Zarif, va insistir ahir a la nit que l'acord nuclear "no és renegociable" i que els EUA han de complir-lo "plenament".

L'Iran, a més de negar-se a renegociar el pacte, ha advertit que només romandrà en el mateix, si obté beneficis, i que, de trencar-se el acord, tornaria r0pidamente al seu programa nuclear.

EDICIÓ PAPER 09/12/2018

Consultar aquesta edició en PDF