REPRESSIÓ A LA PROVÍNCIA XINESA
Internacional 14/02/2013

Immolacions contra el silenci al Tibet

Un monjo tibetà es cala foc al Nepal en el centenari de la proclamació de la independència

Jim Yardley
3 min
VIGILATS PER LA POLICIA NEPALESA  Uns monjos tibetans desfilaven ahir davant de policies nepalesos a la zona de Bouddha, després que un jove s'immolés a la capital, Kàtmandu (2). Des de l'arribada del govern maoista, el Nepal ha deixat de ser un lloc d'acollida per als milers de refugiats tibetans.

The New York Times / Nova Delhi.Un jove tibetà es va immolar ahir en ple carrer a Kàtmandu, la capital del Nepal, ruixant-se amb gasolina i calant-se foc. Segons el testimoni d'un grup de turistes, l'home, que anava vestit amb túnica de monjo budista, va cridar consignes contra la dominació xinesa del Tibet, abans de caure a terra. El seu gest coincidia amb l'Any Nou tibetà i el centenari de la proclamació de la independència del Tibet pel tretzè Dalai-lama, el 13 de febrer del 1913.

Les autoritats del Nepal, petit país de l'Himàlaia on s'han refugiat milers d'exiliats tibetans, van explicar que el monjo, un jove d'uns vint anys que no va ser identificat, estava hospitalitzat en estat crític. Diverses fotografies difoses per agències de notícies mostraven agents de seguretat nepalesos al costat del cos que es consumia entre flames i fum negre. Un cambrer d'un bar de la zona va explicar que poc abans el jove havia demanat d'anar al lavabo, on després van trobar un bidó de gasolina.

Desesperats per atreure l'atenció mundial sobre la repressió política i religiosa al Tibet, en els últims anys s'han disparat les immolacions de dones i joves. També hi ha hagut casos fora de la Xina i el Nepal, com el de l'home que es va calar foc el març passat durant una protesta pro Tibet a Nova Delhi. La seva imatge, captada per un fotògraf, va fer la volta al món. Les autoritats xineses han prohibit tota mena de manifestacions polítiques i el govern a l'exili ha reaccionat demanant que no hi hagi celebracions festives per l'Any Nou, en senyal de protesta.

Pequín condemna les immolacions com actes criminals i ha desplegat una ofensiva policial contra el moviment. La setmana passada, els mitjans de comunicació estatals xinesos informaven que almenys 70 persones havien estat arrestades o detingudes en una regió tibetana de la província de Qinghai sota el pretext que incitaven a les immolacions. Divendres un tribunal xinès va condemnar un tibetà a 13 anys de presó sota la mateixa acusació.

Lobsang Sangay, primer ministre tibetà a l'exili, va expressar tristesa per la immolació al Nepal i va dir que el seu govern ha demanat que s'aturi aquest tipus de protesta. Però va responsabilitzar dels suïcidis la repressió xinesa. "L'ocupació del Tibet i la repressió dels tibetans són la raó principal de les immolacions", va dir mentre estava de visita als Estats Units. "La solució a la tragèdia al Tibet és a Pequín i el meu govern està plenament compromès amb el diàleg per resoldre el problema pacíficament".

Durant dècades, els líders xinesos han vilipendiat el Dalai-lama, líder espiritual tibetà a l'exili, que és acusat pel govern i els mitjans de comunicació d'orquestrar les immolacions. Els tibetans neguen les acusacions, que consideren propaganda descarada, i argumenten que els suïcidis són el resultat de les polítiques repressives xineses, que han retallat considerablement els drets polítics i religiosos a les regions tibetanes.

"Per què es calen foc els tibetans?", es va preguntar Penpa Tsering, portaveu del Parlament tibetà a l'exili, amb seu a Dharamshala (Índia), en un discurs a principis d'aquest mes. "Perquè la llibertat política al Tibet és inexistent".

Pressions sobre el Nepal

El Nepal, situat entre la Xina i l'Índia, va servir durant dècades com a estació de pas i d'acollida per als tibetans que fugien del domini xinès. En els últims anys, amb el nou govern maoista, els líders xinesos han pressionat Kàtmandu per sufocar aquest flux de refugiats i limitar les protestes polítiques dels tibetans del país.

stats