CANVI DE GUÀRDIA A PEQUÍN
Internacional 09/11/2012

Hu Jintao, caut amb les reformes

Ian Johnson / K. Bradsher
4 min

THE NEW YORK TIMES / PEQUÍN.Ja tancant una dècada fent de timoner prudent del Partit Comunista, el màxim líder xinès, Hu Jintao, va fanfarronejar ahir dels èxits del seu mandat mentre llançava un categòric missatge d'advertència a qualsevol revolta o reforma política. Està previst que Hu, de 69 anys, dimiteixi la setmana que ve com a secretari general del partit, i així cedeixi el poder al successor que ja se li ha designat: Xi Jinping. El seu discurs d'ahir a Pequín, durant l'obertura del XVIII Congrés del Partit Comunista, es va convertir amb tota probabilitat en el seu últim gran moment de protagonisme, com també en l'última oportunitat d'escriure el seu propi elogi i marcar les pautes per a Xi Jinping.

"Està preocupat per com passarà a la història", analitzava ahir Qian Gang, que treballa al China Media Project de la Universitat de Hong Kong. "En conjunt, Hu està en contra de les reformes".

Oficialment, Hu va assentir a gairebé tot tipus de reformes: econòmiques, socials, polítiques i mediambientals. Però, de la mateixa manera que els seus predecessors, va equilibrar aquestes expressions cerimonioses amb advertències a la necessitat d'atenuar qualsevol intent de revolta. Va tractar-se d'un reconeixement inusual per a un home que té com a lema crear "una societat harmoniosa".

"Les contradiccions socials han augmentat de manera clara", deia en el document formal de 64 planes difós al congrés -en què apareixien resumides les seves idees després d'un discurs de 100 minuts-. "Hi ha molts problemes relacionats amb els interessos immediats dels ciutadans, com l'educació, l'ocupació, la seguretat social, l'habitatge, el medi ambient, la seguretat dels aliments i els medicaments, la seguretat laboral, pública i la policia".

La solució, segons Hu, passa per "fer reformes i obrir-se", una estratègia iniciada per l'home que el va escollir per a aquest càrrec fa gairebé dues dècades, Deng Xiaoping.

Hu també va elogiar la seva pròpia contribució a la ideologia del Partit Comunista amb el terme "desenvolupament científic". La majoria dels seus predecessors van aconseguir consagrar doctrines com a fulls de ruta per a l'estat. La repetició que va fer el president xinès d'aquesta frase -que significa que el partit hauria de ser més pragmàtic i seguir les polítiques que s'ha provat que són més efectives- va deixar clar que ell també vol deixar el càrrec amb el mateix honor.

Tot i aquestes paraules, però, va llançar moltes advertències, de manera camuflada, a fer reformes.

Parafrasejant Mao Zedong

Segons Qian, expert en anàlisi textual dels discursos dels líders xinesos, Hu va tocar gairebé totes les frases antireformistes utilitzades pels líders comunistes anteriors. Va fer referència fins a tres vegades al fundador del partit amb la cita "el pensament de Mao Zedong", i va agregar que el partit "no ha de copiar els sistemes polítics occidentals", cosa que no va esmentar en el congrés de fa cinc anys. "No acostumen a utilitzar aquests termes a la lleugera", va dir Qian. "I quan ho diuen, vol dir que els importa".

Hu també va encunyar un nou terme: que el partit no ha de seguir "un camí pervers" que faci desviar-ne el rumb.

S'especula que el discurs de Hu ha estat escrit a quatre mans amb el que està previst que sigui el seu successor, Xi Jinping. Tot i que a Pequín és àmpliament reconegut que Xi negociarà amb el sector més liberal del partit, Hu seguirà vigilant-lo de prop des del politburó, com també mitja dotzena de veterans membres del partit reticents a fer qualsevol reforma. La majoria ronden els 70 o 80 anys i han liderat el país durant dècades.

"Xi Jinping no serà un Gorbatxov", assegurava Yao Jianfu, exfuncionari i investigador xinès, que segueix de prop el sector més liberal del partit. "Tota reforma té una precondició clara: que el Partit Comunista continuï al càrrec de tota decisió a la Xina".

Tot i que el discurs del president xinès sortint va ser retransmès en directe per la televisió nacional i a les pantalles del metro de Pequín, valorar la reacció dels xinesos es va fer difícil.

Els microblogaires, la majoria dels quals viuen en zones urbanes i tenen educació universitària, no van fer més que menysprear la retòrica de Hu. Un blogaire va destacar la terminologia marxista que va fer servir el president i la va qualificar simplement de "bogeria". D'altres van fer servir emoticones per riure-se'n, mentre alguns intentaven trobar a la desesperada termes que impliquessin una mica d'oberturisme i no feien més que acabar topant amb referències similars a la política del fill únic.

Dubtes sobre el model econòmic

La dura retòrica de Hu sobre qüestions socials contrasta amb la forta reafirmació en el compromís del Partit Comunista de continuar amb el mantra econòmic de "reformes i oberturisme", una política que ha fet créixer el país de manera exponencial en les tres últimes dècades.

Molts economistes han començat a qüestionar, però, si la tinença de Hu ha estat una "dècada perduda" per a la reforma econòmica. Les empreses estatals han reforçat gradualment el seu paper en l'economia a través d'una combinació de poder de monopoli i l'accés a préstecs barats dels bancs estatals.

Hu va demanar ahir una reforma de les empreses estatals i la igualtat de condicions per als empresaris que tracten de competir-hi. Un assumpte espinós, ja que molts fills d'alts càrrecs hi tenen posades les seves xarxes d'influència. També va aprovar una sèrie d'altres moviments de liberalització econòmica que s'han discutit durant anys, tot i que el seu progrés ha estat lent de vegades durant el seu mandat.

stats