Internacional 11/01/2013

Hamàs aposta per la reconciliació palestina

Ara
2 min
Khaled Meixaal, líder de Hamàs, reunit al Caire amb el president egipci, Mohammed Mursi.

BARCELONA.El líder polític del moviment palestí Hamàs, Khaled Meixaal, va assegurar ahir al Caire que hi ha "un ambient favorable perquè triomfi la reconciliació" entre les faccions palestines, enfrontades des de fa sis anys. Després de reunir-se dimecres amb el president de l'Autoritat Palestina i líder de Fatah, Mahmud Abbas, el màxim responsable polític de l'organització islamista va negar que la nova ronda de converses sigui "la continuïtat del passat", en referència als diversos intents fallits dels últims anys. Des del 2007, quan Hamàs va expulsar Fatah de Gaza denunciant que preparava un cop d'estat, les relacions entre els dos principals grups palestins estan trencades. Des d'aleshores funcionen dos governs en paral·lel: el de Hamàs a Gaza i el de Fatah a Cisjordània.

Meixaal va explicar l'acostament interpalestí per la recent agressió israeliana sobre la franja de Gaza, i l'acceptació de Palestina com a estat observador de l'ONU. Meixaal i Abbas es van reunir dimecres per primera vegada des de fa onze mesos i van acordar aplicar immediatament l'acord de reconciliació que havien signat al maig del 2011.

Meixaal va defensar al costat del secretari general de la Lliga Àrab, Nabil al-Arabi, una "estratègia palestina i àrab unida" per tal que el poble palestí pugui recuperar els seus drets. L'islamista va explicar que havia discutit amb Al-Arabi com aturar la colonització israeliana i aconseguir un estat sobirà que reconegui el dret al retorn dels refugiats. El responsable de l'organització panàrab, que també es va entrevistar amb Abbas, va dir que "la causa palestina és la primera per a tots els països àrabs".

El pròxim pas és la reunió del comitè de desenvolupament de l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OAP) la primera setmana de febrer per consensuar el calendari d'aplicació de l'acord de reconciliació. A la trobada hi han d'assistir els secretaris generals de totes les faccions palestines per discutir una reforma de l'organisme. La reunió ha de servir també per avançar un acord sobre el procediment de celebració d'eleccions legislatives i presidencials, endarrerides per les tensions interpalestines.

stats