INCERTESA POSTELECTORAL
Internacional 01/03/2013

Grillo reclama governar Itàlia

El líder del Moviment 5 Estrelles agraeix el suport rebut del cap d'estat, Giorgio Napolitano

Sandra Buxaderas
3 min
ALLUNYAT DELS MITJANS DE COMUNICACIÓ
 Beppe Grillo es manté allunyat dels mitjans de comunicació, tal com va fer durant tota la campanya, i els seus missatges els propaga directament a través d'internet. A la fotografia, una de les seves últimes aparicions públiques, dilluns passat quan va anar a votar amb la seva dona a Gènova.

RomaEl president de la República italiana va tornar a fer honor ahir al sobrenom amb què se'l coneix popularment, san Giorgio , i va intervenir providencialment des d'Alemanya -el país més dur amb la política italiana- per demanar calma i respecte cap a Itàlia. El vell cap d'estat, que d'aquí un mes ha de ser substituït, fa el que pot per sostenir un país en una situació delicada: després d'insultar el líder del centreesquerra Pier Luigi Bersani, que li havia estès la mà, el nou protagonista de la política, Beppe Grillo, va reclamar ahir que el seu partit governi Itàlia gràcies al suport de dreta i esquerra. La demanda va ser rebuda com una broma pels altres partits.

Napolitano ja tenia prevista ahir una cita a Alemanya, i va recordar a la cancellera Angela Merkel que Itàlia sempre ha mantingut els compromisos europeus. Es va reunir també amb el seu homòleg, Joachim Gauck, i va afirmar que "Itàlia no està a la desbandada", tot i que les eleccions del cap de setmana passat hagin comportat incertesa política per la creació de tres blocs gairebé iguals: el centreesquerra de Pier Luigi Bersani al capdavant, però sense majoria al Senat; la dreta de Silvio Berlusconi, i el nou moviment de protesta, 5 Estrelles, liderat des de fora per Grillo.

El cap d'estat, amb un rol d'àrbitre de la política italiana, va rebutjar excloure d'entrada el Moviment 5 Estrelles dels pactes parlamentaris. Va negar que hi pugui haver un "efecte de contagi" a altres països europeus perquè abans "hi hauria d'haver una malaltia" i ells -va dir- no n'han agafat "cap". "Hem de gestionar un resultat electoral complicat, hi ha hagut fragmentació i contraposició, però no pot ser que per estar més tranquils es faci un acord al voltant d'una taula. El poble s'ha expressat, aquesta és la llei de la democràcia, i hem de respectar la voluntat dels electors", va dir.

Una provocació política

El líder de 5 Estrelles va agrair en el seu blog el suport rebut de Napolitano el dia anterior, quan es va negar a reunir-se amb el líder de l'esquerra alemanya, Peer Steinbrück, que havia qualificat de " clowns " Berlusconi i Grillo. Però immediatament després, també a través d'internet, Grillo va llançar una proposta que es va rebre com una provocació política. Va escriure un tuit que deia: "Si tant volen la governabilitat, el Partit Demòcrata [liderat per Bersani] i el PdL [per Berlusconi] sempre poden votar la investidura del primer govern 5 Estrelles". El dia anterior Grillo havia girat l'esquena a la proposta de Bersani d'un pacte al Parlament que permetés a un govern de Bersani -amb ministres de 5 Estrelles o sense- tirar endavant grans projectes de país pròxims a la sensibilitat del moviment de protesta. Ho havia fet anomenant "mort parlant" Bersani.

El tuit d'ahir s'entén com a resposta als milers de peticions signades per internet de part de suposats simpatitzants del moviment perquè s'avingui a pactar amb Bersani i barri el pas així al retorn al poder de Berlusconi.

Ahir Bersani va respondre-li de la mateixa manera que el dia anterior: reclamant que 5 Estrelles doni la cara al Parlament en lloc d'expressar-se a través d'internet. "Igual que nosaltres respectem els electors, que també els respecti Grillo", va dir. "Els números també els pot veure ell; que no pensi que pot defugir les seves responsabilitats amb acudits", va concloure.

Mentrestant, Berlusconi segueix defensant la possibilitat de reeditar un acord parlamentari amb l'esquerra similar al que va portar al govern Mario Monti.

stats