EMERGÈNCIA CLIMÀTICA
Internacional 28/08/2019

El viatge de Greta Thunberg en vaixell a Nova York tampoc és sostenible

Els tripulants de l’embarcació tornaran en avió a Europa

Cristina Mas
3 min
Thunberg,  a la proa del Malizia II, amb què ha creuat l’Atlàntic durant 14 dies.

BarcelonaGreta Thunberg, l’activista sueca de 16 anys que s’ha convertit en una de les principals veus en la lluita contra l’emergència climàtica, va arribar ahir al port de Nova York després de dues setmanes travessant l’Atlàntic en un veler no contaminant. Thunberg, convidada a la Cimera d’Acció Climàtica que la seu de l’ONU acollirà el 23 de setembre, va rebutjar viatjar en avió per evitar l’emissió de CO 2. Milers de persones i una flota de 17 velers (un per cadascun dels Objectius de Desenvolupament Sostenible) van sortir a donar-li la benvinguda a l’extrem sud de Manhattan. La vela de l’embarcació lluïa el lema de l’activista: Units amb la ciència.

Thunberg, artífex de vagues estudiantils per exigir una acció real contra l’escalfament del planeta, ha fet la travessa a bord del Malizia II, un vaixell de regates equipat amb panells solars i turbines subaquàtiques per generar electricitat. Propietat d’un enginyer alemany, el vaixell està llogat a l’empresa cofundada per Pierre Casiraghi, el net de Grace Kelly i el príncep Rainier III, que ha acompanyat Thunberg en la travessa. El vaixell, que compta amb sensors per estudiar els nivells d’emissions, va salpar el 14 d’agost del port britànic de Plymouth i no és precisament una embarcació confortable: no té lavabo ni cuina, els tripulants beuen aigua filtrada del mar i prenen aliments secs, i amb prou feines hi ha lloc per estirar-s’hi.

Els enginyers han aconseguit reduir a zero les emissions del Malizia II (sense comptar l’impacte de materials i reparacions), però això no vol dir que el viatge de l’activista -acompanyada pel seu pare, el monegasc, un altre navegant i un càmera- no hagi deixat empremta ecològica. Més aviat al contrari. Un portaveu del projecte va reconèixer fa uns dies al diari berlinès Die Tageszeitung que cinc membres de l’equip volarien en avió des d’Europa fins a Nova York per tornar el vaixell a casa. Després un altre portaveu de l’expedició va assegurar al britànic Times que serien només dos mariners, perquè dos més ja eren als Estats Units.

El mateix portaveu confirmava que, a més, els dos homes que han acompanyat l’activista i el seu pare en el periple tornaran en avió a Europa. En termes d’emissions, doncs, els 14 dies que la jove haurà passat en condicions difícils -el viatge ha coincidit amb la temporada d’huracans a l’Atlàntic- no semblen haver estalviat ni un gram de CO2 a l’atmosfera. Segons la web de càlcul d’emissions Atmosfair, si Thunberg i el seu pare haguessin volat entre Estocolm i Nova York d’anada i tornada haurien causat un impacte climàtic de 5,8 tones de diòxid de carboni. Un impacte que serà exactament el mateix que tindrà l’expedició actual si finalment són quatre els membres de l’expedició que travessen l’Atlàntic en avió.

Després de la publicació de la notícia al Die Tageszeitung, un portaveu de l’equip va aclarir que compensaran tot l’impacte ambiental -incloent-hi els vols en avió- amb donacions a projectes per reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle (172 euros per persona segons el mateix portal). “Sabem que aquesta compensació només ens permet netejar la nostra consciència. No és la solució ideal, però és el mínim que podem fer”, va dir.

El temps s’acaba

Thunberg no es cansa d’alertar que el temps s’acaba. “La ciència és clara: hem de començar a revertir la corba d’emissions de gasos de manera clara com a molt tard a partir del 2020 si encara volem tenir una possibilitat de mantenir-nos sota el llindar d’1,5 graus d’augment mitjà de la temperatura mundial”, va dir en una declaració abans de salpar. Els avions contribueixen al 2% del total d’emissions, més que la majoria de països del planeta.

La jove activista s’ha agafat un any sabàtic per recórrer el món alertant que calen mesures urgents per evitar un punt de no retorn si l’escalfament supera els 2 graus. Després de Nova York viatjarà pels Estats Units i l’Amèrica Llatina, i participarà a la Conferència de les Parts de l’ONU contra el Canvi Climàtic (COP 25) que se celebrarà a Santiago de Xile al desembre. Encara no se sap com tornaran ella i el seu pare a Europa.

stats