Internacional 28/08/2013

Acaba sense acord la reunió del Consell de Seguretat per atacar Síria

Rússia ha rebutjat la proposta de Londres però no s'ha arribat a votar. Els diferents representants esperaran les decisions dels governs respectius per tornar-se a reunir

Ara
2 min

BarcelonaLa reunió dels cinc membres permanents del Consell de Seguretat de l'ONU (Estats Units, Rússia, Xina, Gran Bretanya i França) per valorar la proposta del Regne Unit d'intervenir a Síria ha acabat sense acord.

Rússia, el principal defensor del règim de Baixar al-Assad juntament amb la Xina, s'ha mostrat contrària a una intervenció a Síria, tot i que la proposta no s'ha arribat a votar.

Segons fonts diplomàtiques, després d'una reunió d'un parell d'hores, l'esborrany s'ha tornat als respectius governs perquè tornin a valorar la proposta.

El Regne Unit volia justificar l'atac a través de l'aplicació de l'article 7 de la Carta de les Nacions Unides per protegir els civils de les armes químiques.

El viceministre d'Exteriors rus, Vladímir Titov, ha anunciat aquest dimecres que seria "prematur discutir cap possible reacció del Consell de Seguretat sense tenir l'informe dels investigadors", en declaracions a l'agència de notícies russa Interfax.

Cameron vol atacar

La proposta sobre un atac a Síria sota l'autorització del Consell de Seguretat ha estat anunciada personalment a Twitter pel primer ministre britànic, David Cameron: "Sempre hem dit que volíem que el Consell de Seguretat de l'ONU assumeixi les seves responsabilitats amb Síria. Avui tenen l'oportunitat de fer-ho".

El 'premier' ha dit que "la Gran Bretanya ha redactat un esborrany de resolució condemnant l'atac amb armes químiques d'Al-Assad i autoritzant les mesures necessàries per protegir els civils".

Cameron va parlar dimarts a la nit amb el president nord-americà, Barack Obama, i reunirà dijous el Parlament britànic per demanar l'autorització per a un atac.

Ban Ki-moon demana temps

L'ONU ha recordat avui que una intervenció militar necessita l'autorització del Consell de Seguretat. "El dret internacional és clar respecte a això i diu que una acció militar s'ha de dur a terme després d'una decisió del Consell de Seguretat", ha dit l'enviat especial de l'ONU a Síria, Lajdar Brahimi.

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha apostat avui per la via diplomàtica en comptes de la militar, i ha demanat temps perquè els inspectors que investiguen l'ús d'armes químiques sobre el terreny puguin acabar la feina. "Donem una oportunitat a la pau, donem una oportunitat a la diplomàcia", ha dit Ban des de l'Haia. "La lògica militar ens ha donat un país al llindar de la destrucció total, [de manera que] hem d'explorar tots els camins per a la negociació", ha afegit. Ban Ki-moon ha demanat a la comunitat internacional que permeti al Consell de Seguretat de l'ONU "fer servir la seva autoritat per a la pau".

stats