Internacional 07/08/2013

Cameron truca a Rajoy per traslladar-li la seva "preocupació" per la situació de Gibraltar

El primer ministre britànic diu al president espanyol que la seva postura sobre la sobirania britànica del penyal "no ha canviat". Rajoy reclama que les tensions se solucionin "amb honestedat" i titlla les últimes accions unilaterals de Gibraltar d'"inacceptables"

Agències
2 min
Rajoy ha visitat Cameron per primera vegada a 10 Downing Street aquest dimarts. AFP

BarcelonaEl primer ministre britànic, David Cameron, ha trucat aquest dimecres al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per tal de traslladar-li la seva "preocupació" per la situació de tensió entre els dos països per Gibraltar, arran dels forts controls a la frontera del Penyal amb Espanya.

Segons Downing Street, la conversa, que ha durat uns 10 minuts, ha sigut "constructiva". En una piulada posterior al seu compte de Twitter, Cameron ha resumit la conversa: "Li he deixat clar [a Rajoy] la meva preocupació sobre Gibraltar i que la nostra posició sobre la sobirania [britànica] no canviarà".

Per la seva banda, Rajoy ha traslladat al seu homòleg britànic que el conflicte s'ha de solucionar amb "honestedat" i ha titllat d'"inacceptables" les últimes accions "unilaterals" de Gibraltar. El president espanyol s'ha referit, en aquest sentit, a la instal·lació de blocs de ciment a la badia d'Algesires.

Rajoy ha subratllat que Espanya i el Regne Unit són països "socis, amics i aliats", de manera que "els conflictes que sorgeixin entre els dos s'haurien de gestionar amb honestedat i transparència, en un diàleg bilateral emmarcat dins el respecte a la legalitat internacional, europea i nacional".

Segons un comunicat de la Moncloa, el president del govern espanyol ha traslladat al seu homòleg britànic la voluntat de buscar "com més aviat millor" una solució a l'actual situació provocada per les autoritats de Gibraltar que, segons Rajoy, han produït a Espanya "un profund malestar i una gran preocupació en perjudicar el medi ambient i l'activitat pesquera".

Els dos mandataris han acordat, també, que els ministres d'Exteriors espanyol i britànic es reuneixin "immediatament" per trobar una solució al conflicte.

Rajoy també ha justificat a Cameron els controls fronterers per evitar el "tràfic il·legal" de mercaderies a la zona. El president espanyol ha assegurat que les mesures adoptades s'adeqüen "perfectament" al codi de fronteres Schengen.

stats