INTERVENCIÓ A MALI
Internacional 29/01/2013

França recupera Tombouctou

Lydia Polgreen / Peter Tinti
3 min
EXPECTACIÓ 
 Tropes malianes entrant ahir a la llegendària ciutat comercial de Tombouctou.

THE NEW YORK TIMES / SÉVARÉ (MALI)Sense disparar ni un sol tret, 1.000 soldats francesos i 200 efectius malians van recuperar ahir la totalitat de la històrica ciutat de Tombouctou, després de dos dies d'ofensiva. Els islamistes radicals, que controlaven la ciutat des de la primavera passada, van fugir al desert davant l'escomesa aliada, deixant abans, però, diferents edificis del casc històric, declarat Patrimoni Mundial per la Unesco, en flames.

Amb la reconquesta de Tombouctou ahir i de Gao dissabte, dos dels principals bastions de la revolta iniciada fa deu mesos, el president francès, François Hollande, dóna per acabada la primera fase de la intervenció a Mali. "Estem guanyant aquesta batalla", va dir triomfal ahir des de l'Elisi. Hollande, però, va matisar que "el nord del país encara està sota control terrorista i seran els africans els que s'encarregaran de recuperar la integritat territorial de Mali".

França vol deixar clar de nou que la seva intervenció a l'antiga colònia és finita i que, després de dues setmanes sobre el terreny, veu a prop una retirada. Hollande demana, doncs, el relleu de les forces de la Comunitat Econòmica dels Estats de l'Àfrica de l'Oest (CEDEAO) en la part més complicada d'aquest conflicte, que amenaça de convertir-se en una guerra de guerrilles un cop els islamistes radicals es rearmin al desert. Segons l'Elisi, el nord continua sent "la part més difícil, perquè hi ha terroristes amagats que poden dur a terme activitats molt perilloses per als països veïns".

Una de les ciutats encara sota control rebel és Kidal, al nord-est del país. França ha confirmat que les tropes malianes tenen previst dirigir-s'hi aviat, però ahir els tuaregs seculars del Moviment Nacional per a l'Alliberament de l'Azawad (MNLA), que van esperonar la revolta el març del 2012 però que ara s'han escindit dels jihadistes, van assegurar que els islamistes radicals havien abandonat la ciutat i que ells n'havien pres del control.

De la mateixa manera que a Kidal, els rebels han fugit d'allà on han posat peu les tropes aliades. Bamako espera ara 7.700 efectius més de la resta de països africans, però els problemes logístics i econòmics alenteixen el procés. En una conferència de donants avui a Etiòpia, la Unió Africana espera recaptar fins a 450 milions de dòlars per a la missió militar a Mali. Qui sí que es va comprometre ahir va ser Londres, que va discutir l'enviament de tropes amb l'Elisi, segons The Guardian , tot i que no entrarien en combat.

Celebracions a Gao

La reconquesta de Tombouctou ahir va agafar els residents de Gao, recuperada dissabte per les tropes aliades, al carrer. La música i el ball, prohibits durant el regnat de la interpretació més estricta de la xaria (llei islàmica), va tornar a apoderar-se dels seus habitants. "Tothom és al carrer", explicava per telèfon Ibrahim Touré, un resident de Gao. "És com una festa. Hi ha música. Hi ha tambors. És la llibertat". " Vive la France! ", cridava la gent, segons Fatou Cissé, una altra resident de la ciutat, la més gran del nord de Mali. "Ja no haig de cobrir-me el cap".

Tot i l'avenç de les tropes aliades, molts residents del nord de Mali continuen emigrant cap al sud, fugint dels bombardejos. Els ferris que circulen pel riu Níger arriben carregats a Mopti. Un estudiant d'història de Niafounké lamentava sobretot la prohibició de la música. "Era un hàbit tocar un cop sortíem de la mesquita. Fins i tot això ens ho van arrabassar".

stats