França obre la porta als referèndums d'iniciativa ciutadana

El primer ministre accepta debatre aquesta mesura reclamada pels 'armilles grogues'

El moviment dels anomenats 'armilles grogues' ha aconseguit una nova victòria aquest dilluns. El primer ministre francès, Édouard Philippe, ha obert la porta a la possibilitat d'instaurar al país els referèndums d'iniciativa ciutadana, que ja són vigents en països com Itàlia i Suïssa i que era una de les últimes reclamacions dels 'armilles grogues'.

"El referèndum pot ser un bon instrument en una democràcia, però no sobre qualsevol qüestió ni en qualsevol condició", ha declarat el primer ministre en una entrevista a la publicació 'Les Echos'. "És un bon tema de debat que discutirem a tot França, com el vot en blanc", ha afegit.

El referèndum d'iniciativa ciutadana s'havia convertit els últims dies en una de les principals reivindicacions dels 'armilles grogues'. De fet, a la protesta de dissabte passat un dels principals eslògans de les pancartes dels manifestants va ser aquest, precisament. En concret, els 'armilles grogues' volen impulsar l'organització de referèndums mitjançant la recollida d'un nombre determinat de firmes: 700.000, segons algunes propostes.

La reforma constitucional duta a terme a França el 2008 ja obria la porta als referèndums d'iniciativa popular, però els limitava a iniciatives que comptessin amb el suport d'una cinquena part dels diputats del Parlament i una dècima part dels votants inscrits a les llistes electorals. Això suposa haver d'aconseguir uns 4,5 milions de firmes per dur a terme aquest tipus de referèndums, una xifra força improbable d'obtenir.

El referèndum d'iniciativa ciutadana que defensen ara els 'armilles grogues' seria molt més ambiciós. Com el mateix nom indica, el podrien proposar els ciutadans i no els parlamentaris, i el nombre de firmes que caldria recollir seria menor.

El primer ministre francès també ha reconegut en l'entrevista que el govern ha comès "errors" per no haver escoltat prou els francesos, i s'ha mostrat convençut que els 'armilles grogues' volen que França experimenti una transformació.

"La seva impaciència és també la meva. Continuarem millorant el país", ha arribat a dir el mandatari. Philippe ha opinat que la disminució de la participació en la mobilització dels 'armilles grogues' de dissabte passat és conseqüència de les mesures anunciades pel president francès, Emmanuel Macron, dilluns de la setmana passada. Macron va anunciar ajudes de fins a 10.000 milions d'euros per reforçar el poder adquisitiu a França, a més d'haver suspès el polèmic augment de la taxa dels carburants.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF