Publicitat
Publicitat

DEBAT SOCIAL

París acull avui una manifestació contra la iniciativa del president

França, dividida per la regulació dels matrimonis homosexuals

Frigide Barjot és una popular humorista francesa que s'enriu de la intocable República enfundada dins d'una samarreta rosa fluorescent i tocant en un grup de música de nom provocador: Els Pompidous Morts. Barjot, de 50 anys i que en realitat es diu Virginie Merle, va redescobrir fa poc les seves arrels religioses i ho va escriure en un llibre que va titular Confessions d'una catòlica de moda . Ara s'ha convertit en una de les principals veus a França contra els matrimonis homosexuals i la possibilitat que aquestes parelles puguin adoptar o procrear.

Legalitzar el matrimoni homosexual -"Tots pel matrimoni", segons el lema d'una campanya de mobilització social- va ser una promesa electoral del socialista François Hollande, l'actual president, i s'ha convertit en una qüestió delicada i divisiva a França, una República laica essencialment catòlica en què ben pocs van a missa. Hollande va dir que abordaria la qüestió durant el primer any de mandat i, fidel a la seva paraula, la llei serà debatuda al Parlament a finals d'aquest mes.

Per mostrar l'oposició a aquesta iniciativa Frigide Barjot serà al capdavant avui de La manif pour tous [La manifestació per a tots], una convocatòria en què els organitzadors esperen aplegar al centre de París mig milió de persones.

"Per engendrar un infant cal un home i una dona", assegura Barjot. I que una parella gai tingui la paternitat d'un nen "és totalment contrari a la natura", manté. La humorista admet que la satisfà que les parelles homosexuals tinguin un estatus oficial i estiguin reconegudes per la llei. "El problema no és l'homosexualitat, sinó la filiació humana", argumenta.

Hollande i el seu govern asseguren que van ser elegits amb un programa electoral en què figurava aquesta iniciativa i que portaran la llei al Parlament perquè sigui votada, i serà allà, i no al carrer -diuen-, on es prendrà una decisió.

La conservadora UMP, la principal formació de l'oposició, està dividida sobre si assistir o no a la manifestació d'avui. Com Barjot, molts en aquest partit voldrien un referèndum sobre la qüestió, que és molt improbable que s'acabi fent mai. Fins i tot l'ultradretà Front Nacional de Marine Le Pen es troba entre dos mars, fermament en contra de la llei però sense tenir clar si assistir a la marxa de París.

El principi de precaució

El matrimoni homosexual "és un tema espinós que toca la identitat", diu Dominique Moisi, un analista polític francès. "En termes morals, per a molts, hi ha una mena de principi de precaució, una intenció de no anar massa de pressa, massa lluny o ser massa radicals", diu. I pel tema de la paternitat assegura que "hi ha una diferència entre la vida que tu protegeixes i la que crees". "Que una parella adopti un nen abandonat està bé, molts pensen. Però procrear una vida per a ells és, potser, anar una mica massa lluny", conclou.

Nicolas Gougain, portaveu de la federació francesa de grups gais Inter-LGBT, està convençut que la legislació tirarà endavant. "La paternitat homosexual ja és una realitat", assegura. "La importància de la llei és que reconeixerà i protegirà totes les famílies -diu Gougain- i que d'aquí un parell d'anys tot el debat que estem tenint ara ens semblarà surrealista".

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF