Publicitat
Publicitat

Fidel Castro a Barack Obama: "No necessitem regals de l'Imperi"

El líder cubà reacciona a la històrica visita del president nord-americà i assegura que el seu poble "no renunciarà a la glòria, als drets i a la riquesa espiritual que ha guanyat". Li retreu que no reconegui el paper de la revolució cubana en la lluita contra el racisme i l'esclavitud

L'expresident cubà Fidel Castro ha dit aquest dilluns que Cuba no necessita "regals de l'Imperi" i que el poble d'aquest "noble i abnegat país" no renunciarà "a la glòria, als drets i a la riquesa espiritual que ha guanyat amb el desenvolupament de l'educació, la ciència i la cultura". En una de les seves "reflexions", les cartes publicades als mitjans oficials, Castro s'ha adreçat al "germà Obama". L'antic líder cubà, de 89 anys i retirat del poder des del 2006, analitza en la seva "reflexió" el discurs que el president dels EUA, Barack Obama, va oferir dimarts passat al poble cubà durant la visita a l'illa, la primera d'un mandatari nord-americà a l'illa caribenya, sotmesa a bloqueig per haver-se posat sota el paraigües de l'antiga Unió Soviètica.

"Compromís amb la pau"

"No necessitem que l'imperi ens regali res. Els nostres esforços seran legals i pacífics, perquè és el nostre compromís amb la pau i la fraternitat de tots els éssers humans que vivim en aquest planeta", precisa Castro en la carta. " Som capaços de produir els aliments i les riqueses materials que necessitem amb l'esforç i la intel·ligència del nostre poble", subratlla el líder de la Revolució cubana en la seva primera reacció a la visita d'Obama a Cuba.

Reconciliació

Sobre les declaracions d'Obama a favor d'"oblidar el passat i mirar el futur", Fidel Castro considera que va utilitzar les "paraules més ensucrades" i afirma que els cubans van córrer "el risc d'un infart" en sentir el president nord-americà parlar de cubans i nord-americans com a "amics, família i veïns". "Després d'un bloqueig despietat que ha durat gairebé 60 anys, i dels morts en els atacs mercenaris a vaixells i ports cubans, un avió de línia ple de passatgers que van fer explotar en ple vol, invasions mercenàries, múltiples actes de violència i de força?", aclareix Fidel.

Segons ell, "un diluvi de conceptes totalment nous" van entrar en la ment dels cubans que escoltaven Obama quan aquest va afirmar que la seva visita a Cuba tenia el propòsit de deixar enrere la Guerra Freda a les Amèriques i estendre una "mà d'amistat" al poble cubà.

Castro recorda en la missiva la i nvasió de Badia de Cochinos, quan el 1961 "una força mercenària amb canons i infanteria blindada, equipada amb avions, va ser entrenada i acompanyada per vaixells de guerra i portaavions dels Estats Units, atacant per sorpresa el nostre país". "Res podrà justificar aquell traïdor atac que va costar al nostre país centenars de baixes entre morts i ferits. De la brigada d'assalt proianqui, enlloc consta que s'hagués pogut evacuar un sol mercenari", rememora Fidel Castro.

Fidel Castro també critica que Obama no esmentés que "la discriminació racial va ser escombrada per la Revolució", i recorda que Cuba va posar en marxa "la jubilació i un salari per a tots els cubans" abans que el president nord-americà "complís deu anys". "L'odiós  costum burgès i racista de contractar esbirros perquè els ciutadans negres fossin expulsats de centres de recreació va ser escombrada per la Revolució Cubana", afirma Castro, que recorda que la solidaritat cubana també va lliurar aquesta lluita contra el racisme a Angola i a altres pobles de l'Àfrica.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 14/01/2018

Consultar aquesta edició en PDF