Internacional 23/08/2013

Facebook, Google i Yahoo van cobrar de la NSA per espiar, segons 'The Guardian'

El rotatiu britànic treu a la llum nous documents secrets segons els quals les empreses d'internet haurien rebut "milions de dòlars" del govern nord-americà a canvi de les dades dels usuaris

Ara
2 min

BarcelonaGoogle, Facebook, Microsoft i Yahoo, entre altres empreses d'internet, van cobrar "milions de dòlars" de l'Agència de Seguretat Nacional (NSA) dels Estats Units a canvi d'informació privada dels seus usuaris, segons publica el diari britànic 'The Guardian'. El rotatiu ha tret a la llum aquest divendres nous documents secrets relatius al programa Prisma d'espionatge massiu per part del govern nord-americà, segons els quals la NSA s'hauria fet càrrec de les despeses que suposava per a aquestes empreses la participació en la xarxa d'espionatge.

Els pagaments van començar l'octubre del 2011, després que un tribunal va declarar inconstitucional part de l'activitat de l'Agència en una sentència que s'ha desclassificat aquesta setmana. Segons el tribunal, la NSA estava interceptant correus de persones que no tenien cap vinculació amb el terrorisme, la qual cosa vulnerava la llei. Per això, l'Agència va haver de buscar una altra forma d'accedir als missatges, que va consistir en l'extensió de certificats a les empreses col·laboradores per dotar el programa d'un marc legal.

Tot i que la sentència no feia referència directa als programes d'espionatge massius, un dels documents filtrats per Edward Snowden a 'The Guardian', i que aquest diari ha publicat aquest divendres, demostra que la NSA va decidir sufragar les despeses derivades del procés de regularització de les relacions amb les empreses, que ascendien a "milions de dòlars".

"Els problemes de l'any passat –diu aquest document, datat el desembre del 2012– van desembocar en múltiples extensions de les dates de venciment dels certificats, que van costar milions de dòlars als proveïdors de Prisma per implementar cadascuna de les successives extensions, costos que van ser coberts pel departament d'Operacions de Fonts Especials". Aquest departament, qualificat per Snowden com "la joia de la corona" de la NSA, s'encarrega de gestionar tots els programes de vigilància, inclòs el Prisma. Un altre document precisa que "tots els proveïdors de Prisma, excepte Yahoo i Google", ja havien canviat la seva situació, però s'esperava que aquestes dues empreses també ho fessin en breu.

Tal com recorda 'The Guardian', des que es va destapar el cas les empreses tecnològiques han negat que coneguessin l'existència d'aquest programa d'espionatge massiu, i han assegurat que només donaven informació a les autoritats quan aquestes els la demanaven específicament. Davant aquestes noves revelacions, 'The Guardian' s'ha posat en contacte amb les empreses afectades. Un portaveu de Yahoo ha explicat que "la llei federal obliga el govern dels Estats Units a reemborsar als proveïdors els costos derivats de respondre a processos legals obligatoris imposats pel govern". "Hem demanat un reemborsament d'acord amb aquesta llei", ha afegit la mateixa font.

Facebook, en canvi, ha negat haver rebut "cap compensació en relació amb cap resposta a una petició de dades del govern". Google no s'ha posicionat sobre aquest aspecte concret i simplement ha negat cap relació amb el programa Prisma, mentre que Microsoft no ha fet declaracions.

stats