PRESSIÓ A AL-ASSAD
Internacional 26/03/2013

Projectils rebels exploten al centre de Damasc

El foc de morter arriba al cor de la capital siriana, a només un quilòmetre del palau presidencial

2 min

Beirut.Diversos projectils de morter van impactar ahir a la plaça dels Omeies, en ple centre de Damasc, i van matar almenys sis persones i en van ferir una dotzena, segons van informar els mitjans estatals. L'atac és un dels pitjors que afecta el cor de la capital siriana d'ençà que va començar la revolta contra el president Baixar al-Assad, fa dos anys.

La plaça dels Omeies és un ampli espai en una de les cruïlles més grans del centre històric d e Damasc i està situada a només un quilòmetre del palau presidencial. Fa un any, va ser l'escenari d'una gran manifestació de suport al règim.

Al voltant de la plaça hi ha tot d'edificis institucionals: les oficines de la televisió estatal, la seu de l'estat major, edificis universitaris, l'hotel Sheraton i l'Òpera de Damasc, una obra mestra del compromís amb l'alta cultura que a Al-Assad li agradava projectar, a banda de ser l'últim lloc on va aparèixer en públic per fer un discurs, el gener passat.

L'Exèrcit Sirià Lliure (ESL), una de les forces més importants de l'oposició armada, va reivindicar l'atac i va assegurar que amb el cop buscava destruir la televisió estatal.

El bombardeig va estendre el pànic entre els residents del centre de Damasc, que han viscut d'esquena a la guerra que domina la resta del país. Fins ara el règim havia aconseguit mantenir els rebels als suburbis de la capital, on des de fa mesos es viu el conflicte.

L'atac a Damasc arribava ahir després que l'oposició informés que un dels primers desertors del règim i fundadors de l'ESL, Riad al-Asaad, havia estat ferit en una explosió a la ciutat d'Al-Maideen, a la província de Deir al-Zor, a l'est de Síria, on els rebels han aconseguit últimament guanyar diverses posicions. Tot i que Al-Asaad s'ha retirat d'escena d'ençà que el general Salim Idris va passar a liderar la formació rebel, de tant en tant continuava creuant la frontera per passar revista a les tropes.

Ahir de resultes de l'atac li van haver d'amputar una cama per sota del genoll en un hospital de campanya i les files opositores especulaven qui l'havia ferit. Alguns milicians manifestaven ahir, preocupats, que es podria tractar d'una lluita interna entre batallons lleials a les forces occidentals -com l'ESL- i d'altres que lluiten sota l'empara de grups islamistes com el Front Nusra. Tot i això, el vicecomandant de l'ESL, Maliq al-Kurdi, va acusar el règim d'estar relacionat amb l'atac.

Jordània tanca la frontera

Després de dos dies d'enfrontaments, Jordània va decidir ahir tancar el seu pas fronterer més important amb Síria, segons va confirmar el ministre d'Informació, Samih Maitah. Es tracta d'un gest sense precedents des de l'inici de la revolta. Des del moment que es va intensificar el conflicte, el pas de Jaber s'ha convertit en la porta principal de sortida per a milers de refugiats que fugen del foc creuat a la província de Daraa. Abans era el camí habitual de mercaderies per carretera entre el golf Pèrsic i Turquia.

stats