Internacional 28/11/2012

Exhumen el cos d'Arafat per esbrinar si va morir enverinat

Anna Garcia
2 min
Suha Arafat, la vídua de l'històric líder palestí, seguint ahir l'exhumació des de Malta.

JERUSALEMRamal·lah es va despertar ahir amb un gran desplegament de mitjans i de curiosos davant de la Muqata, la seu de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), a Cisjordània. Un grup d'experts suïssos i francesos, sota la supervisió d'una delegació russa i una altra de palestina, van exhumar les restes de l'històric líder palestí Iàsser Arafat per esbrinar si realment el van enverinar amb poloni 210, una substància altament radioactiva, tal com va apuntar un reportatge d'investigació de la cadena qatariana Al-Jazira el juny passat. Un cop agafades les mostres, el cadàver del rais es va retornar a la mateixa tomba.

"No pararem fins a demostrar que el van enverinar. Trobarem el seu assassí", va assenyalar el cap de la comissió d'investigació de la mort d'Arafat, Taufik Tirawi. Però al carrer molts ja tenien clar el veredicte. "Això de desenterrar un mort és un sacrilegi, és innecessari. Israel és el culpable", afirmava l'Ashraf, un mestre que va acostar-se ahir fins a la Muqata. És probable, però, que passin almenys quatre mesos abans que els experts -cadascú pel seu compte- aportin el resultat de les seves investigacions.

Amb aquestes proves, tant Al-Jazira com la vídua d'Arafat, Suha, volen aclarir per què es va trobar poloni en els objectes personals del líder palestí, que va morir en un hospital parisenc l'11 de novembre del 2004. Segons els analistes, vuit anys és el límit de temps per trobar restes d'aquest material radioactiu en el cos de la víctima. Per això l'institut suís que porta el cas té dubtes sobre l'eficàcia d'aquestes anàlisis.

En paral·lel a l'exhumació, un grup de jutges francesos s'entrevistaven a Ramal·lah amb el cercle més pròxim d'Arafat. I és que Suha va interposar una querella a França -on viu actualment- per aclarir els motius de la mort del seu marit. Segons Reuters, la llista francesa inclou seixanta preguntes.

stats