Publicitat
Publicitat

L'Europol alerta de la presència de "desenes" de jihadistes preparats per atemptar a Europa

Els serveis d'intel·ligència europeus creuen que els terroristes podrien atemptar també amb cotxes bomba i adverteixen de la presència d'infiltrats de l'EI entre els refugiats sirians

Desenes de potencials terroristes jihadistes es troben en territori europeu preparats per atemptar, segons ha advertit l'oficina europea de policia (Europol). "Les estimacions d'alguns serveis d'intel·ligència indiquen que diverses desenes de persones dirigides per l'Estat Islàmic poden estar actualment a Europa amb capacitat per cometre atacs terroristes", assegura l'Europol en un document publicat aquest divendres.

Els serveis d'intel·ligència europeus creuen que França i Bèlgica són els principals objectius dels terroristes, però també la resta de països de la UE que formen part de la coalició internacional contra l'Estat Islàmic, com Alemanya, Holanda i el Regne Unit.

El document també afirma que si l'EI és derrotat o "severament" debilitat a Síria o l'Iraq per la coalició internacional, hi ha moltes possibilitats de que la taxa de combatents retornats a Europa –i preparats per atemptar– augmenti.

Segrestos i atemptats amb cotxes bomba

L'Europol assegura que en els propers atemptats a Europa l'escenari més probable és que els jihadistes repeteixin el mateix sistema i les mateixes armes per provocar massacres, com la immolació de terroristes. Tot i això, l'Europol adverteix que també podrien copiar per primera vegada el 'modus operandi' de l'EI a Síria i l'Iraq, com els cotxes bomba, els segrestos i les extorsions

En canvi, el document assegura que els atemptats contra infraestructures sensibles, com les centrals nuclears o les xarxes elèctriques, són menys probables perquè "no són una prioritat" per a l'autodenominat Estat Islàmic.

Objectiu: radicalitzar refugiats

Els experts de l'Europol creuen que els refugiats sirians a Europa "poden ser vulnerables a la radicalització" i poden ser l'objectiu dels extremistes de l'EI que busquen captar potencials terroristes. "Com que l'EI està interessat a inflamar la crisi migratòria per polaritzar la població europea i que els ciutadans girin l'esquena als demandants d'asil, és probable que hi hagi alguns infiltrats de l'EI als camps de refugiats o entre els grups de demandants d'asil", assegura l'informe.