08/04/2013

Europa, atrapada en un xoc de legitimitats

2 min

Quin poder té un govern atrapat entre les exigències de la troica de sanejar les finances públiques per sobre de tot, la por de la reacció dels mercats (que els podrien empènyer cap a un segon rescat) i la revolta d'una població extenuada per tanta austeritat? La decisió del Tribunal Constitucional portuguès de tombar part del nou paquet de retallades del govern va molt més enllà d'un cop "a la credibilitat internacional" del país, com assegura l'executiu de Passos Coelho. La decisió judicial fa esclatar el xoc de legitimitats latent en el projecte europeu, que la crisi ha magnificat.

Portugal va demanar el rescat fa exactament dos anys. La resposta política del país va ser exemplar. Tots els grans partits van firmar el memoràndum de la troica que els imposava l'austeritat pel boc gros però, en comptes de caminar cap a la recuperació, Portugal ha caigut en una recessió encara més profunda. El consens polític s'ha esquerdat. Al govern de Passos Coelho el preocupa sobretot què en pensaran Europa i els mercats financers. Lisboa tenia previst demanar aquesta setmana als seus socis europeus que li allarguessin els terminis per pagar el deute, i els plans trontollen. El Constitucional desafia el govern portuguès, que tem per la lectura que en farà Brussel·les.

La sortida de la crisi es dissenya a la capital comunitària. Els memoràndums els decideixen tècnics de la Comissió Europea, el BCE i l'FMI. Des de Brussel·les se supervisen tots els pressupostos nacionals i es poden tombar els números de qualsevol govern si no els semblen prou ajustats a la doctrina de l'austeritat. A qui han de rendir comptes els governs, doncs? ¿Als que els han votat, o a qui han cedit un poder de supervisió i decisió tan important?

"Al final ens podem trobar en un procés de deslegitimació de la democràcia", advertia fa unes setmanes a Barcelona Nuno Teixeira, director de l'Institut Portuguès de Relacions Internacionals. El que està en perill és la legitimació democràtica del projecte europeu. Els ministres d'Economia de l'euro només estan obligats a explicar-se davant dels seus Parlaments. Quan prenen decisions conjuntes en nom de tota l'eurozona i sota el lideratge d'un president que ells mateixos han escollit a dit, ¿defensen els interessos del país o els de la Unió?

stats