Internacional 26/10/2018

L’Eurocambra demana il·legalitzar els grups feixistes

Insta Espanya a retirar els monuments que enalteixen el franquisme

Esther Herrera
3 min
L'Eurocambra, a Estrasburg (França), en una imatge d'arxiu.

Brussel·lesL’Eurocambra va mostrar ahir el seu rebuig a la creixent normalització del feixisme i la xenofòbia a la Unió Europea, i per això va demanar que es prohibeixin els grups feixistes i neonazis que glorifiquen aquestes conductes antidemocràtiques, com és el cas de la Fundación Francisco Franco. Els eurodiputats van denunciar, en una resolució amb 355 vots a favor i 90 en contra, que la falta d’una resposta decidida contra els grups i organitzacions que enalteixen el feixisme afavoreix l’auge de la xenofòbia a Europa. El text recorda l’atac a Noruega del 2011 contra un campament de joves socialdemòcrates a l’illa d’Utoia o l’assassinat de la diputada britànica Jo Cox el 2016.

L’Eurocambra no va esmentar específicament la Fundación Francisco Franco per aconseguir l’acord de tots els grups (inclosos populars i liberals), però sí que va lamentar l’existència d’aquest tipus d’organitzacions. En tot cas, la resolució inclou esmenes que recorden la decisió del Congrés de Diputats d’exhumar les restes del dictador del Valle de los Caídos i demana “la retirada efectiva de tota la resta de símbols o monuments que exalten l’alçament militar, la Guerra Civil i la dictadura de Franco”. En aquest punt el PP espanyol es va abstenir. Si no poden ser retirats, diu el text, “han de ser objecte d’una necessària contextualització i reinterpretació, perquè contribueixi a la conscienciació pública i la memòria històrica”.

L’informe de l’Eurocambra també recorda l’atac al Centre Cultural Blanquerna a Madrid, perpetrat per membres de Falange, Alianza Nacional i Democracia Nacional el 2013, i la denúncia interposada per la Fundación Francisco Franco contra 19 persones que van participar en una protesta pacífica davant del Pazo de Meirás, residència personal de la família del dictador espanyol a Galícia. També esmenta la investigació oberta als 12 membres de l’organització neonazi Hogar Social Madrid per incitació a l’odi o els més de 300 casos de violència xenòfoba detectats per SOS Racisme a l’Estat.

Els eurodiputats consideren que la impunitat que tenen les organitzacions d’extrema dreta en alguns països és una de les raons principals de l’increment d’accions violentes dirigides especialment a les minories, com immigrants, negres, musulmans o jueus. Per això insten els govern a prohibir de manera efectiva els grups feixistes i proposen establir unitats especialitzades en delictes d’odi dins de les policies. També demanen mesures per contrarestar la propagació del racisme, el feixisme i la xenofòbia a través de les xarxes. En aquest sentit, recorden que l’educació és clau perquè els més joves coneguin la història, especialment els crims com l’Holocaust, que alerten que no pot ser trivialitzat.

Tot i que no és vinculant, la votació és “una gran notícia per a Europa, per a la democràcia i el respecte dels drets i llibertats”, segons l’eurodiputada del BNG Ana Miranda, una de les ponents de l’informe. També els eurodiputats Josep-Maria Terricabras i Jordi Solé (tots dos d’ERC) demanen al govern espanyol “que prengui nota del contundent missatge del Parlament Europeu i il·legalitzi les fundacions i organitzacions franquistes, com la Fundación Francisco Franco”.

La votació arribava un dia després que l’eurodiputat euroescèptic Saïd Kamal revisés la història atacant els socialdemòcrates assegurant que el nacionalsocialisme “és una branca del socialisme”: “És una ideologia d’esquerres, volen les mateixes coses que vostès, siguem clars”. El malestar generat per les seves paraules finalment el va obligar a disculpar-se.

stats