ESTATS UNITS

Els Estats Units revelen per error una acusació secreta contra Assange

El fundador de Wikileaks pot ser extradit si es presenten càrrecs

El departament de Justícia ha preparat en secret una acusació contra el fundador de Wikileaks, Julian Assange, que marca una dràstica escalada en la batalla de la Casa Blanca contra aquest grup de reveladors de secrets que fa anys que dura. No queda clar si la fiscalia ha arribat a presentar càrrecs contra Assange, però en l’escrit d’acusació contra una altra persona, el fiscal federal adjunt, Kellen S. Dwyer, insta el jutge a mantenir en secret l’acusació perquè “a causa de la complexitat de l’acusació i de la publicitat que envolta el cas, cap altre procediment pot mantenir en secret el fet que Assange hagi sigut processat”. Un error que el portal de les filtracions, alertat per un professor a Twitter, va atribuir al perillós “copiar i enganxar”.

Assange ha viscut durant anys a l’ambaixada de l’Equador a Londres i hauria de ser arrestat i extradit si s’enfrontés a càrrecs davant del tribunal federal, cosa que obriria un complex procés legal i diplomàtic.

La revelació arriba quan el fiscal especial, Robert S. Mueller III, està investigant els vincles entre els assessors de Donald Trump i la ingerència de Rússia a les eleccions del 2016. Wikileaks va publicar aquell any milers d’e-mails de polítics demòcrates que durant la cursa presidencial van ser hackejats pels serveis d’intel·ligència russos.

Una acusació centrada en la publicació d’informació d’interès públic, encara que fos obtinguda pels pirates informàtics del govern rus, generaria un precedent amb profundes implicacions per a la llibertat de premsa.

Assange ha estat durant molts anys en el punt de mira dels fiscals a causa de la publicació per part de Wikileaks de milers de documents classificats del govern dels Estats Units. Assange i la seva organització es van donar a conèixer quan Chelsea Manning, un analista militar d’intel·ligència de baix rang, els va lliurar milers de documents secrets del Pentàgon i del departament d’Estat que van començar a publicar el 2010.

“El fet mateix que aparentment s’hagin presentat càrrecs penals contra el senyor Assange és encara més preocupant que la manera inapropiada en què s’ha revelat aquesta informació”, considera Barry Pollack, advocat d’Assange. “Un govern que presenta càrrecs penals contra algú que ha publicat informació veraç és un perill per a la democràcia”.

Seamus Hughes, un expert en terrorisme de la Universitat George Washington que fa un seguiment dels processos judicials, va ser el primer a descobrir l’escrit i el va publicar a Twitter.

El departament de Justícia ha estat estudiant si acusar penalment Assange o Wikileaks i la manera de fer-ho. Va plantejar-se acusar-los de conspiració en el delicte de divulgació no autoritzada de secrets relacionats amb la defensa nacional comès per Manning. Un gran jurat de Virgínia està investigant diverses persones amb vincles amb el portal Wikileaks.

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF