Internacional 06/06/2013

Els Estats Units compilen en secret els registres telefònics de milions de persones

El diari anglès 'The Guardian' revela que una ordre judicial obligava la companyia Verizon a subministrar els números marcats, la duració i la freqüència de les trucades dels seus usuaris

Ara / Efe
1 min
El president Barack Obama, durant el discurs / AFP

BarcelonaL'Agència Nacional de Seguretat (NSA) dels Estats Units recull diàriament registres de trucades telefòniques de milions de clients de l'operadora de telefonia Verizon en virtut d'una ordre judicial secreta. Ho revela aquest dijous el rotatiu britànic 'The Guardian', que ha tingut accés a una còpia d'una disposició judicial, emesa el passat mes d'abril, en la qual s'exigeix a Verizon que faciliti "de manera contínua i diàriament" a la NSA informació de totes les trucades de telèfon dels seus usuaris. El document demostra que sota l'administració de Barack Obama s'han efectuat registres de comunicacions de milions de ciutadans dels EUA de manera indiscriminada i sense tenir en compte si els autors de les trucades havien comès algun delicte.

En virtut d'aquesta ordre judicial havien de ser lliurats els números de telèfon dels dos comunicants, el lloc de la trucada i la durada, encara que no el contingut de la conversa. Sota l'anterior administració, encapçalada per George W. Bush, funcionaris de les agències d'intel·ligència havien revelat que la NSA compilava dades, però aquesta és la primera vegada que documents secrets demostren que la pràctica continua sota el govern d'Obama.

'The Guardian' subratlla que ha intentat posar-se en contacte amb la NSA, la Casa Blanca i el departament de Justícia perquè poguessin fer algun comentari sobre aquesta informació, però no ha obtingut resposta. De moment, es desconeix si Verizon és l'únic operador afectat per aquesta mesura judicial, i tampoc se sap si el període que cobreix aquesta disposició −tres mesos− suposa un cas aïllat.

stats