ESPIONATGE A INTERNET
Internacional 28/06/2013

El Estats Units rebaixen el to desafiant pel cas Snowden

Obama diu que no enviarà caces «a lluitar per capturar un 'hacker'»

E. Barry / M. Shear
2 min
El Estats Units rebaixen el to desafiant pel cas Snowden

The New York Times / Moscou / Senegal.Els Estats Units va semblar que minimitzaven ahir la importància de l'informàtic Edward Snowden, que va destapar el programa d'espionatge a internet. Des del Senegal, on va arrencar la seva gira africana, el president nord-americà, Barack Obama, s'hi va referir com un " hacker de 29 anys" i va suggerir que el seu malestar contra la Xina i Rússia -que l'estan ajudant per evitar l'extradició- no enterbolirà les relacions amb aquests dos països.

Les paraules d'Obama, la referència més extensa que ha fet fins ara sobre Snowden, van coincidir amb l'augment de la confusió sobre quina podria ser la destinació final d'aquest informàtic després que l'Equador va donar informacions contradictòries sobre un suposat salconduit emès per aquest país que hauria de permetre al fugitiu arribar-hi i obtenir l'asil polític.

Snowden, que va complir 30 anys la setmana passada, continua amagat en alguna dependència de l'àrea de trànsit internacional d'un aeroport moscovita des de diumenge, quan va arribar provinent de Hong Kong tot i els esforços dels Estats Units d'extradir-lo acusat de revelació de secrets. S'havia especulat que potser embarcava ahir al vol Moscou-l'Havana però no ho va fer, obrint la porta a la possibilitat que quedi atrapat en uns llimbs legals que podrien durar setmanes en la seva odissea particular per arribar a un país tercer.

Obama va assegurar ahir que no havia telefonat els presidents xinès o rus en relació amb el cas Snowden perquè no volia donar tanta importància a l'afer i va dir que aquests països havien d'extradir l'informàtic perquè senzillament així ho fixa la llei. "És una qüestió purament rutinària", va dir Obama. "No és excepcional des d'un punt de vista legal. No vull sobredimensionar un cas fins al punt d'obrir una negociació o un mercadeig". I va rebutjar la idea que podria enviar avions de combat per interceptar l'aeronau amb què Snowden s'enlairi de Moscou. "No penso enviar caces a lluitar per capturar un hacker de 29 anys", va afirmar Obama.

Les contradiccions de l'Equador

L'Equador, que ja té refugiat el fundador de WikiLeaks, Julian Assange, a la seva ambaixada a Londres, podria donar asil polític a Snowden, però manté que el procés per fer-ho pot durar mesos. Quito va assegurar ahir que no havia expedit cap document de viatge a Snowden, que actualment no té passaport, ja que els Estats Units l'hi van revocar fa uns dies. "El govern de l'Equador no ha autoritzat l'emissió de cap salconduit o document que permeti a Snowden viatjar al nostre país", va assegurar ahir la secretària d'afers polítics, Betty Tola, a Quito.

Paral·lelament, l'Equador va anunciar ahir que renunciava unilateralment als privilegis comercials concedits a aquest país pels Estats Units, que sumen centenars de milions de dòlars. Aquest tracte preferent expirava a finals de juliol i hi havia dubtes que el Congrés els renovés a causa de les tenses relacions entre els dos països.

Les autoritats russes mantenen que Snowden és un "home lliure" i el mateix president Putin va donar a entendre que preferiria que se n'anés del seu país: "Com més aviat decideixi el seu destí final, millor per a nosaltres i per a ell", va dir fa uns dies. O sigui que no sembla plausible tampoc una estada perllongada a Rússia.

stats