Publicitat
Publicitat

Els Estats Units desplegaran tropes a Polònia pel pols rus a Ucraïna

El govern de Varsòvia confirma l'acord anunciat pel 'Post', que inclou també les repúbliques bàltiques.

Els Estats Units i Polònia anunciaran la setmana vinent el desplegament de forces terrestres nord-americanes en territori polonès com a part d'una expansió de la presència de l'OTAN a l'Europa Central i Oriental, en resposta als esdeveniments a Ucraïna , segons ha avançat aquest dissabte 'The Washington Post'.

El ministre de Defensa de Polònia, Tomasz Siemoniak, ha confirmat la informació en una visita a la redacció del diari, després de reunir-se amb el secretari de Defensa, Chuck Hagel, aquest dijous. "Com el secretari Hagel ha deixat clar, seguim buscant formes de tranquil·litzar els aliats de l'OTAN amb el nostre ferm compromís amb la defensa col·lectiva, en virtut de l'article 5 [del Tractat]", havia declarat el portaveu del departament de Defensa, J ohn Kirby.
"Per a això, estem considerant una sèrie de mesures addicionals per reforçar la preparació aèria, marítima i terrestre a Europa. Algunes d'aquestes activitats es faran de manera bilateral amb països individuals de l'OTAN. D'altres, dins el marc de l'Aliança", va afegir Kirby.

El portaveu, però, insisteix que el Pentàgon "no té res específic d'anunciar en aquest moment" .
Siemoniak va assegurar al 'Post' que la decisió s'ha pres en el pla polític, i que els planificadors militars estan treballant en els detalls, que preveuran una cooperació més intensa en la defensa aèria, forces especials, ciberdefensa i altres àrees. "Polònia jugarà un paper capdavanter en la regió, amb el patrocini dels EUA", va afegir.
Però el ministre de Defensa també va assegurar que qualsevol resposta immediata de l'OTAN a l'agressió russa a Ucraïna, si bé és important, no importa tant com un canvi a llarg termini en les postures de defensa d'Europa i els Estats Units. Segons va considerar el polonès, Washington ha de "tornar a girar" la seva postura cap a Europa, després d'haver anunciat un "gir" a Àsia.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF