Publicitat
Publicitat

Els Estats Units trenquen els contactes amb Rússia per la guerra de Síria

La Casa Blanca acusa Moscou de no complir els seus compromisos i es retira de les negociacions bilaterals per un alto el foc

Els Estats Units han suspès aquest dilluns tots els contactes amb Rússia per avançar en un acord de pau per a Síria, al·legant que el govern rus no compleix els seus compromisos.

El portaveu del departament d'estat, John Kirby, ha anunciat en un comunicat que la Casa Blanca es retira de les negociacions bilaterals amb Rússia per assolir un alto el foc a Síria. "És una decisió que no ens hem pres a la lleugera", ha afegit.

Per començar, Washington retirarà el personal militar que havia desplegat sobre el terreny per coordinar els atacs conjunts amb Rússia contra grups terroristes a Síria, dins l'acord de treva tancat per les dues potències al setembre i que no s'ha acomplert.

L'anunci de Washington arribava poca estona després que Rússia anunciés, aquesta mateixa tarda de dilluns, que deixa en suspens l'acord per la reconversió de plutoni militar. L'acord de l'any 2000 establia que cadascun dels dos països s'havia de desfer de 34 tones de plutoni.

El Kremlin ha justificat la decisió, de fet, acusant els Estats Units de crear una "amenaça a l'estabilitat estratègica com a resultat de les seves accions hostils". El mateix president rus, Vladímir Putin, signa el decret de suspensió del tractat, que s'ha publicat avui al butlletí oficial de l'estat.

El decret apunta també la possibilitat que Moscou recuperi part d'aquest plutoni per a ús militar per la "necessitat d'adoptar mesures immediates per a la defensa de la seguretat de la Federació de Rússia". Moscou havia denunciat ja feia dies Washington d'incomplir el tractat per haver renunciat a reconvertir el plutoni i optar, en canvi, pel seu reciclatge.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF