PRÒXIM ORIENT
Internacional 28/11/2012

Espanya fa costat al somni palestí de ser estat a l'ONU

L'Asssemblea General de l'ONU convertirà demà Palestina en estat observador no membre d'aquest organisme. França i Espanya van donar suport ahir a la iniciativa del president palestí.

Marc Vidal
3 min
Espanya fa costat al somni palestí de ser estat a l'ONU

BarcelonaEls palestins es va assegurar ahir dos importants suports europeus per convertir-se en un estat observador no membre de l'ONU. França i Espanya van anunciar que faran costat a la iniciativa del president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas, que demà es votarà a l'Assemblea General per elevar l'actual estatus de Palestina a l'ONU, on ara és una entitat observadora.

"Farem un vot amb coherència i lucidesa. Des de fa molts anys, la posició constant de França ha estat reconèixer l'estat palestí. És per això que quan arribi el moment tornarem a dir ", va assegurar ahir el ministre d'Afers Estrangers francès, Laurent Fabius, a l'Assemblea Nacional.

Madrid també es va decantar finalment pel sí i s'espera que avui ho anunciï oficialment el ministre d'Afers Estrangers espanyol, José Manuel García-Margallo, en resposta a una proposició del PSOE que es debatrà a la Comissió d'Exteriors del Congrés.

Ahir el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, no va voler avançar la posició de Madrid, però en una roda de premsa al costat del primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, sí que va dir que volia "una solució negociada, justa, global i duradora, dos estats que convisquin en pau, seguretat i prosperitat" al Pròxim Orient.

El suport del govern espanyol per convertir Palestina en un estat observador no membre ve precedit d'un llarg debat intern en què s'ha evidenciat certa divisió dins del PP sobre el conflicte israeliano-palestí. Finalment, però, es va imposar la tesi de no trencar el consens d'estat amb el PSOE sobre aquesta qüestió i donar suport a la causa palestina.

L'ambaixador de Palestina a Espanya, Musa Amer Odeh, va agrair ahir, en declaracions a l'ARA, la posició adoptada per Madrid. "No volem provocar ningú, només volem ser un estat observador, anar pas a pas per construir un estat que visqui en pau al costat d'Israel amb les fronteres del 1967 i Jerusalem com a capital", va assegurar Musa Amer Odeh, que va subratllar que el suport de Madrid era incondicional.

A més de França i Espanya, el Regne Unit podria acabar donant suport a la iniciativa palestina si el president Abbas es compromet a no perseguir Israel al Tribunal Penal Internacional -que jutja delictes contra la humanitat- o al Tribunal Internacional de Justícia -que tracta litigis territorials-, dos organismes depenents de l'ONU.

Sense una posició comuna de la UE -tot i que l'Eurocambra va votar la setmana passada a favor d'elevar l'estatus de Palestina a l'ONU-, cada país seguirà la seva pròpia tradició diplomàtica sobre la qüestió i es dóna per fet que Alemanya i la República Txeca rebutjaran la petició, al costat d'Israel i els Estats Units, que ho consideren un moviment contraproduent per al procés de pau.

Un reconeixement garantit

Una setmana després de l'acord que va aturar l'escalada de tensió a Gaza, els palestins tenen garantit un suport més que majoritari a la seva causa i ahir van anunciar que una seixantena d'estats -dels 193 estats que integren l'ONU- patrocinaran la seva petició. "Serà un moment històric per al poble palestí i per a l'ONU", va dir l'ambaixador de Palestina a l'ONU, Ryad Mansour. "El que farem és honorable, legal, multilateral i democràtic", va dir Ryad Mansour, per a qui el canvi d'estatus serà un "reconeixement implícit" que Palestina és un estat.

La maniobra del president Abbas és el premi de consolació per als palestins que, l'any passat, van topar amb el veto dels Estats Units al Consell de Seguretat de l'ONU a l'hora de buscar el ple reconeixement del seu estat. Palestina sí que va poder demanar l'entrada a la Unesco -on no hi ha veto possible- amb el vot favorable de 107 estats. I amb un procediment semblant, Palestina serà reconeguda demà com un estat observador no membre de l'ONU, el mateix estatus que hi té el Vaticà.

stats