Internacional 12/04/2014

A Escòcia també "hi hauria hagut un referèndum" sense acord amb Londres

Ho assegura la viceprimera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, que explica que l'acord era "la millor opció" però que "el govern escocès creia que el parlament tenia els poders legals" per fer una consulta

Acn
2 min

Aberdeen (Escòcia)La viceprimera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha defensat aquest dissabte en declaracions a l'ACN que a Escòcia "hi hauria hagut un referèndum" fins i tot si Londres hagués rebutjat un acord per organitzar-lo.

"Sí, hi hauria hagut un referèndum, el govern escocès creia que el parlament tenia els poders legals per fer-lo", ha dit Sturgeon.

Tot i això, segons la viceprimera ministra d'Escòcia, "la millor manera de tirar endavant" va ser l'Acord d'Edimburg. La número dos de Salmond ha preuat que David Cameron, tot i tenir "una visió molt diferent" sobre la independència, va estar "disposat a treballar plegats per acordar el procés".

"Creiem que el parlament escocès tenia els podes legals per fer un referèndum, hi hagués hagut o no un acord amb el govern britànic", ha destacat la viceprimera ministra escocesa durant una trobada amb la premsa internacional.

"Però era indubtablement millor unir-nos i signar l'Acord d'Edimburg, per posar les bases legals del referèndum sense cap dubte i poder entrar en el debat substancial de perquè hauríem de ser independents", ha afegit.

Sturgeon ha destacat que el govern britànic "va reconèixer que el poble d'Escòcia havia de prendre la decisió i havia de tenir el permís per prendre-la de manera ordenada".

Les comparacions amb Catalunya

Preguntada directament pel cas de Catalunya, Sturgeon ha dit que ella no pot comentar la situació. "Li correspon a la gent de Catalunya determinar el seu camí cap endavant", ha dit la número dos de Salmond, en la línia oficial del seu partit.

"L'acord d'Edimburg és un exemple il·lustrador de com aquests temes es poden decidir democràticament, però és un exemple del context d'Escòcia i el Regne Unit", ha indicat. Tot i això, Sturgeon ha afegit que el propi secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, ha preuat el pacte com "un bon exemple de com s'han de fer aquestes coses".

"Prendrem la nostra decisió a Escòcia basant-nos en el que convé a Escòcia, i altres parts del món que viuen debats similars tenen el dret a prendre la seva decisió tenint en compte el que els convé a ells", ha conclòs.

stats