Internacional 25/11/2020

Escòcia, primer país del món que distribuirà de franc tampons i compreses

Fins al 25% de les dones han experimentat en algun moment l'anomenada 'period poverty'

Quim Aranda
3 min
Paquets de compreses de les marques més habituals al Regne Unit

LondresEscòcia s'ha convertit aquesta setmana en el primer país del món que distribuirà, de manera universal i gratuïta, tampons i compreses a les dones en edat menstrual. Tots els partits del Parlament de Holyrood (Edimburg) han donat suport per unanimitat a la iniciativa, promoguda per la diputada laborista Monica Lennon i presentada a principis d'aquest any. La mesura obliga el govern escocès a finançar aquests productes d'higiene bàsica "per a qualsevol persona que els necessiti". La distribució es farà a través de les autoritats locals. Lennon va llançar la idea el 2016.

Amb l'entrada en vigor de la nova llei, Escòcia espera posar punt final a l'anomenada period poverty, la pobresa menstrual, definida com la dificultat o impossibilitat de comprar productes d’higiene femenina. Alguns càlculs en situen el cost mensual en uns 10 euros.

D'acord amb una enquesta de l'any 2018 feta a 2.000 noies i dones d'escoles primàries, secundàries i universitats, una quarta part tenien o havien tingut en algun moment problemes econòmics per adquirir aquests productes. Un altre estudi revelava que al voltant del 10% de les noies del Regne Unit no havien pogut pagar-los; el 15% havien tingut dificultats, i el 19% s'havien vist obligades a substituir un producte menys adequat per un altre a causa del cost.

A més de la pobresa menstrual, la llei també aborda el que es coneix com a estigma del període, considerat un problema per a les noies. El 71% de les enquestades de 14 a 21 anys tenien vergonya a l'hora d'adquirir els productes sanitaris. La llei pretén reduir l’impacte en l’educació: els investigadors van detectar que gairebé la meitat de les noies enquestades havien perdut classes a causa del període.

Monica Lennon havia calculat en 10,5 milions d'euros el cost de la distribució universal dels productes sanitaris. Però el govern escocès considera que la factura serà gairebé el doble. Per aquesta raó, inicialment, no havia volgut donar suport a la iniciativa.

Alternatives poc recomanables

El febrer del 2018 l'organització Women for Independence sostenia també que una de cada cinc escoceses havia experimentat en algun moment pobresa menstrual. Aquesta mateixa mostra posava en relleu que l’alternativa més freqüent utilitzada en comptes de compreses o tampons per les dones que no podien pagar-los eren improvisar-ne amb paper higiènic, draps, roba vella, samarretes, mitjons i fins i tot paper de diari. A més, el 17% de les enquestades admetien que ocasionalment havien d’acudir a entitats benèfiques, com ara bancs d’aliments, o bé als amics, per afrontar la despesa.

Una xifra significativa –sempre segons Women for Independence– utilitzaven els lavabos públics per tenir accés al paper higiènic de manera gratuïta. El 22% de les consultades asseguraven que no podien canviar els productes higiènics amb la freqüència necessària, cosa que va causar, en la meitat, un impacte significatiu en la salut, com ara infeccions urinàries.

A Escòcia, des de la tardor del 2018, els productes sanitaris bàsics per a les dones són distribuïts gratuïtament però només per a les estudiants, ja siguin de cursos d'ensenyament primari, de secundària o de graus universitaris. Segons dades del govern escocès, en aquest temps, i fins al gener del 2020, se n'han distribuït al voltant d'11 milions. El més de gener passat va entrar en vigor un programa semblant per a les estudiants d'Anglaterra.

A mesura que el projecte de la llei escocesa superi els estadis legislatius, s'anirà definint amb exactitud el funcionament del pla, com ara els tipus de productes que es distribuiran –tampons, compreses o copes menstruals–, i es garantirà que es faci amb una "privacitat raonable", de la mateixa manera com ara ja es faciliten preservatius de franc.

Alguns càlculs elaborats per Women for Independence sostenen que una dona es gasta, al llarg de la seva vida menstrual, més de 5.000 euros per cobrir totes les necessitats de productes sanitaris bàsics.

Però la llei no només es vol ocupar dels aspectes econòmics de la menstruació, sinó també dels estigmes socials que implica, d'acord amb les enquestes realitzades. En aquest sentit, el sentiment de vergonya afecta les noies més joves. El 71% de les d'entre 14 i 21 anys n'han sentit alguna vegada mentre compraven tampons o compreses. L’impacte en l’educació és un altre àmbit que el projecte de llei vol abordar: els investigadors han detectat que gairebé la meitat de les dones més joves enquestades havien perdut dies d’escola a causa del període.

A la gran pantalla

El prestigiós cineasta Ken Loach, que ha denunciat reiteradament l’austeritat dels governs conservadors des de l’any 2010 i les enormes diferències socials que hi ha al Regne Unit, va incloure en una de les seves pel·lícules més recents, I, Daniel Blake (2016), ambientada a Escòcia, una escena en què una noia, d’extracció social baixa, robava un paquet de compreses perquè no el podia pagar, o triava entre comprar el producte higiènic o menjar. El guionista del film, Paul Laverty, d’acord amb Loach, va mantenir unes quantes reunions amb associacions feministes del Regne Unit, que el van informar del problema que representava cobrir aquesta despesa.

Al Regne Unit els productes sanitaris bàsics tenen un IVA del 5%, un punt per sobre del mínim que imposa la Unió Europea. Amb el Brexit, Londres podria suprimir-ne l'impost, però el govern Johnson no s'hi ha pronunciat encara.

stats