20/05/2013

Enfrontaments violents a Tunísia entre els salafistes i les forces de seguretat

3 min

Barcelona.El xoc entre el govern de Tunísia i l'islamisme radical va acabar ahir en violència als carrers de diverses ciutats del país. El grup salafista Ansar al-Xaria, braç local d'Al-Qaida del Magrib Islàmic (AQMI), no es va voler doblegar a la prohibició decretada pel govern islamista d'Ennahda perquè no se celebrés el congrés anual que el grup havia convocat per a diumenge al migdia davant la gran mesquita de la ciutat de Kairouan, al centre del país. Un fort desplegament policial i militar, amb milers d'efectius, controlava totes les vies d'accés a aquest centre espiritual i religiós de Tunísia, on el grup salafista havia convocat als seus 40.000 seguidors.

La pressió de les forces de seguretat -que en les últimes setmanes han endurit la persecució dels grups més radicals vinculats a l'AQMI- va fer que els salafistes optessin per dissuadir els seus seguidors d'arribar al congrés. La tensió, però, va anar pujant durant tot el matí per acabar explotant a primera hora de la tarda.

Xoc mortal

Intercanvi de cops de roc i gasos lacrimògens entre la policia i uns 500 militants salafistes atrinxerats darrere les tanques de la mesquita del barri de Bab Achouhad, en ple centre de Kairouan. Cotxes cremats i una bandera tunisiana substituïda pel drap negre d'Al-Qaida. A la capital també hi va haver enfrontaments.

"Demanem als nostres germans que no intentin emprendre el viatge cap a Kairouan -escrivia ahir al matí Ansar al-Xaria a la seva pàgina web- i que es reuneixin massivament a Ettadhamen". En aquest districte popular de Tunis, on els salafistes tenen força prèdica, "més de 700 islamistes extremistes", segons el ministeri de l'Interior, "equipats amb bombes incendiàries i armes blanques" es van enfrontar a les forces de seguretat. La policia va entrar amb vehicles blindats i buldòzer per dispersar les protestes i les barricades de neumàtics cremant.

Els militants salafistes es replegaven poc després en un altre barri pròxim, Intilaka, i continuaven els aldarulls. L'agència oficial de notícies tunisiana TAP informava al vespre de la mort d'un manifestant de 27 anys, camí de l'hospital de La Marsa, a conseqüència de les ferides rebudes durant el xoc amb la policia a Ettadhamen.

Fonts de l'organització radical van informar de la detenció del portaveu salafista, Seifeddine Raïs.

Davant la força que havia anat prenent la convocatòria salafista, divendres, finalment, el ministeri de l'Interior va decidir prohibir-la perquè considerava que violava la llei i suposava "una amenaça per a la seguretat i l'ordre públic". Interior acusava Ansar al-Xaria "de menystenir les institucions de l'estat i incitar a la violència". "El govern serà responsable de cada gota de sang que es vessi a Kairouan", va amenaçar aleshores un portaveu dels salafistes.

Presència d'Al-Qaida

El govern tunisià va reconèixer a principis de maig la presència de grups armats d'Al-Qaida en el seu territori. Durant dues setmanes l'exèrcit va desplegar diverses operacions militars a les muntanyes de Jebel Chaambi, el punt més alt de Tunísia, pròxim a la frontera amb Algèria, on s'amagaven camps d'entrenament per a militants d'Al-Qaida del Magrib Islàmic. El president tunisià, Moncef Marzouki, va visitar la zona el 7 de maig.

Els mitjans de comunicació van informar de l'operació i van posar l'èmfasi en la presència de combatents jihadistes al país. La notícia va multiplicar les suspicàcies sobre un govern islamista moderat, que ha estat acusat de no haver actuat amb prou contundència contra aquest procés de radicalització.

La societat tunisiana viu amb astorament la presència d'un islamisme radical que creien aliè a un país de tradició laica com el seu. Però des de la revolució del 2011 la violència orquestrada per moviments salafistes ha anat a més. El govern d'Ennahda es veu ara confrontat al desafiament de la violència extremista, que desestabilitza encara més una transició política i econòmica ja prou fràgil.

Ansar al-Xaria és el grup islamista més radical que ha aconseguit enfortir la seva presència a Tunísia des de la caiguda del règim de Ben Ali. El seu líder, Saif Allah Benahssine, també conegut com Abu Iyadh -antic combatent d'Al-Qaida a l'Afganistan-, està en cerca i captura després que va fugir el mes de setembre passat durant l'atac a l'ambaixada dels Estats Units a Tunis, en què van morir quatre persones.

stats