TRANSICIÓ FRÀGIL
Internacional 26/01/2013

Egipte rep el segon aniversari de la revolució amb violència

La tensió va marcar ahir el segon aniversari de la revolució egípcia. Els enfrontaments entre policies i manifestants van deixar almenys cinc morts i hi va haver assalts a les seus dels Germans Musulmans.

Ricard G. Samaranch
3 min
Un grup d'egipcis tiren pedres contra els policies antidisturbis durant una manifestació 
 A la plaça Tahrir en el segon aniversari de la caiguda del règim de Hosni Mubàrak.

EL CAIREDesprés de dos anys d'una tèrbola transició, la violència s'ha convertit en un ingredient inevitable de qualsevol protesta política a Egipte. Ahir, un cop més, la plaça Tahrir va constituir l'escenari central d'una concentració multitudinària en commemoració del segon aniversari de la revolta que va deposar Hosni Mubàrak. Mentre una gran majoria es manifestava pacíficament, a unes desenes de metres, en un carrer que connecta la plaça amb la seu del govern, joves manifestants i policies van tirar-se pedres, còctels Molotov, balins i gasos lacrimògens.

Els disturbis van arribar a ciutats com Alexandria i Suez, on van morir almenys cinc persones. En total, els xocs es van saldar amb més d'un centenar de ferits, molts dels quals amb símptomes d'asfíxia. Entre els afectats, uns 30 membres de les forces de seguretat i un ciutadà espanyol. Segons fonts de l'ambaixada espanyola, la seva vida no corre perill.

En un reflex de l'agitació i polarització que viu l'escena política, les concentracions d'ahir van exhibir un to reivindicatiu i indignat. "Que caigui el govern del Guia Suprem!", va ser un dels lemes més populars entre els manifestants, en referència a Mohammed Badie, el líder espiritual dels Germans Musulmans. I és que, per molts activistes, el govern islamista del rais Mohammed Mursi ha heretat alguns dels pitjors tics de l'antic sistema, que no ha arribat mai a ser desmantellat del tot.

Coincidint amb l'efemèride, organitzacions de drets humans van publicar informes en què denunciaven abusos a comissaries i presons. Després de dos anys, encara no s'ha fet una purga de l'odiat ministeri de l'Interior, ni els tribunals han condemnat cap dels alts càrrecs policials responsables de la mort de més de 850 persones durant la rebel·lió de l'hivern del 2011. Mubàrak i el seu exministre de l'Interior, Habib al-Adli, són els únics entre reixes, si bé recentment un tribunal d'apel·lació va declarar nul·la la condemna i va ordenar una repetició del judici.

"Pa, llibertat i justícia social", van ser les tres simbòliques demandes de la revolució que molts egipcis consideren que encara no s'han assolit. Si bé les desenes de milers de manifestants que van ocupar els carrers d'Egipte compartien adversaris, les seves estratègies presentaven una divergència fonamental. Mentre molts joves activistes aposten per intensificar les mobilitzacions als carrers per forçar la dimissió de Mursi, els partits d'oposició amb vocació institucional prefereixen provocar un canvi de rumb radical per part del govern. En un lloc preferent de la seva agenda hi ha esmenar la Constitució aprovada al desembre amb els vots només dels representants islamistes.

L'objectiu, els pròxims comicis

En un intent per evitar possibles enfrontaments entre islamistes i laics, els Germans Musulmans van optar per no participar en cap acte de commemoració públic. Tot i això, no van poder impedir que algunes de les seves seus fossin assaltades. Amb la vista ja posada en les pròximes legislatives, els islamistes van llançar una iniciativa caritativa que té com a objectiu proporcionar aliments i serveis sanitaris a milions de necessitats. El projecte té una durada de cinc setmanes i conclourà poc abans de l'inici de la precampanya d'uns comicis previstos per a l'abril.

En lloc d'amainar, la crispació es podria multiplicar durant les pròximes hores, ja que està previst que aquest matí es doni a conèixer el veredicte del judici per la massacre de Port Saïd, en què van morir 72 persones. Els familiars i amics de les víctimes han promès "prendre's la venjança pel seu compte" si el veredicte no els és favorable.

stats