Alemanya
Internacional 10/08/2013

Els EUA consideren "objectiu a espiar" Espanya i altres països de la UE

El setmanari alemany 'Der Spiegel' cita documents filtrats per Snowden que mostren Alemanya, França o Itàlia en una llista dels serveis secrets nord-americans

Agències
2 min

BerlínL'Agència Nacional de Seguretat (NSA) dels Estats Units considera "objectiu a espiar" Espanya, Alemanya i altres països de la Unió Europea com França o Itàlia, segons revela el setmanari alemany 'Der Spiegel', citant documents de l'exanalista de la CIA Edward Snowden.

D'acord amb aquest mitjà, en un document intern de la NSA corresponent a l'abril del 2013 s'hi defineixen les "prioritats d'intel·ligència" dels Estats Units en funció d'una escala que va de l'1 –màxim interès– al 5 –poc interès.

Per països, Alemanya està situada en un punt mitjà, al mateix nivell que França i el Japó i per davant d'Itàlia i Espanya.

Els punts que més interessen a Washington sobre la Unió Europea són la política exterior, l'estabilitat econòmica i l'anàlisi de riscos financers, situats en l'escala 3. El setmanari, que publicarà la peça diumenge, situa, en canvi, qüestions com l'exportació d'armes i el comerç internacional en un graó menys prioritari, al número 4. Els ciberatacs cauen al 5.

La llista confirma les informacions que fa uns mesos deien que els serveis d'intel·ligència nord-americans van espiar delegacions de la Unió Europea i l'ONU a Washington i Nova York.

Els objectius de màxima prioritat de la NSA són la Xina, Rússia, l'Iran, el Pakistan, Corea del Nord i l'Afganistan.

Aquesta informació de 'Der Spiegel' arriba mentre Alemanya viu un encès debat sobre una possible connivència entre la NSA i l'espionatge alemany. L'actual govern de la cancellera Angela Merkel acusa l'oposició socialdemòcrata d'haver acordat durant l'anterior administració, la de Gerhard Schröder, una cooperació dels serveis d'espionatge alemanys amb els seus homòlegs nord-americans. Aleshores, l'actual líder de l'oposició socialdemòcrata, Frank-Walter Steinmeier, com a ministre de la cancelleria.

El president del BND –un dels tres departaments d'espionatge alemany–, Gerhard Schindler, ha confirmat a diversos mitjans alemanys la transferència de números de telèfon a la NSA, tot i que ha subratllat que es tractava de sospitosos de terrorisme.

stats