AMENAÇA DE COREA DEL NORD
Internacional 16/03/2013

Els EUA apugen l'alerta per si Pyongyang ataca

El Pentàgon desplegarà més bateries a l'oest per interceptar míssils nord-coreans

Thom Shanker
2 min

The New York Times / WashingtonEls Estat Units van anunciar ahir que reforçaran les bateries per interceptar míssils balístics que tenen desplegades a la costa del Pacífic per augmentar la capacitat de resposta del Pentàgon davant d'un hipotètic atac de Corea del Nord, en una clara resposta a les proves d'armes amb capacitat nuclear i al llançament de míssils de llarg abast que ha fet els últims temps el règim de Pyongyang.

El desplegament addicional incrementarà el nombre de míssils d'intercepció dels 30 que ja estan operatius a Califòrnia i Alaska a 44. Tot i que el sistema de defensa no ofereix una garantia de seguretat total davant d'un atac de Corea del Nord, l'augment de la capacitat armamentística a la costa oest dels EUA sí que és un senyal fort de dissuasió davant les amenaces del president nord-coreà, Kim Jong-un, de disparar el seu arsenal de míssils balístics intercontinentals.

L'armada nord-americana també va augmentar fa poc el desplegament d'embarcacions de guerra amb defenses antimíssils a les aigües que envolten la península de Corea, tot i que, de fet, les naus van ser enviades per participar en diversos exercicis militars abans de l'augment de la dialèctica antiamericana de Corea del Nord.

La fermesa de Washington

En l'anunci del nou desplegament, el secretari de Defensa, Chuck Hagel, va assegurar que l'arsenal de Pyongyang és cada cop més variat, com demostren les recents proves nuclears, les de míssils de llarg abast i també el llançament d'un satèl·lit. "Els Estats Units es mantindran ferms davant qualsevol agressió", va apuntar Hagel.

El nou arsenal d'intercepció està previst que estigui operatiu el 2017 amb un cost estimat de 1.000 milions de dòlars. És dóna el cas que dins mateix del Pentàgon hi ha dubtes sobre les capacitats reals dels interceptors actualment desplegats a Califòrnia i Alaska. Les proves que s'han fet han tingut resultats en alguns casos decebedors i el secretari de Defensa va assegurar que no es desplegarien les noves bateries si no se'n demostrava l'operativitat. "Confiem que ho aconseguirem", va afirmar Chuck Hagel.

Aquesta setmana el Pentàgon ja havia deixat entendre que augmentaria la pressió per fer front a les amenaces de l'Iran i Corea del Nord. "No ens poden amenaçar; els vencerem", va assegurar fa uns dies un alt càrrec de Defensa als EUA.

A més de Califòrnia i Alaska, els EUA ja tenen desplegats míssils a Corea del Sud per interceptar un atac de Pyongyang. I també el Japó està desenvolupant el seu propi sistema defensiu de míssils amb embarcacions i armament desplegat a terra. A més, al país nipó l'exèrcit nord-americà hi té instal·lat un radar per supervisar un hipotètic atac nord-coreà.

stats