OBSERVATORI D’EUROPA

Drets sexuals i oposició a Hongria i Polònia

Hi ha una evolució política i una transformació social. La clara victòria del partit Llei i Justícia (PiS) de Jaroslaw Kaczynski a Polònia i la impunitat de Viktor Orbán a Hongria en la persecució d’organitzacions socials crítiques retraten una Europa autocràtica forta, eficaç a les urnes, i amb un relat i un programa de govern definits i resolutius. Però la imatge real no és tan nítida. Rere els resultats electorals de l’última setmana s’amaguen també uns indicis clars de recomposició de l’oposició política. El PiS va aconseguir diumenge passat la majoria absoluta del Parlament polonès però va perdre el Senat. El Fidesz d’Orbán també ha perdut l’alcaldia de Budapest i d’una desena de grans ciutats a les eleccions locals celebrades el mateix diumenge. “Serà un llarg recorregut -escriu l’analista del Carnegie Europe, Judy Dempsey-, però un pèndol gairebé estàtic a Polònia des del 2015 i a Hongria des que Fidesz va arribar al poder el 2010 es comença a moure lentament”.

Per primer cop unes oposicions polítiques dividides i atrapades en velles dinàmiques internes comencen a configurar una alternativa. Encara és incipient. Embastada amb la urgència d’intentar debilitar, com sigui, un poder aclaparador. Davant la inèrcia il·liberal hi ha una bona part dels hongaresos i polonesos que esperen un canvi. Com ho van fer els eslovacs amb l’elecció de Zuzana Caputová com a presidenta del país al març; o com reclamen els romanesos que es manifesten insistentment contra la corrupció.

Una de les confrontacions més directes a Hongria i Polònia es juga en el terreny dels drets sexuals i reproductius. La irrupció de les dones de negre poloneses, ara fa tres anys, per protestar contra l’enduriment de la llei de l’avortament, va ser el primer desafiament organitzat a la revolució conservadora. El Parlament polonès va votar dimecres un projecte de llei per criminalitzar “la promoció d’activitats sexuals entre els menors d’edat”, és a dir, per prohibir amb penes de presó l’educació sexual als adolescents. Centenars de persones es van manifestar davant el Parlament durant el ple, que finalment va acordar continuar estudiant en comissió la proposta, una concessió a l’Església catòlica i al seu electorat.

L’última campanya electoral del PiS va ser un exercici d’homofòbia, amb membres del partit de Kaczynski dient que els drets LGBTI són una influència estrangera que amenaça la identitat nacional de Polònia. Amb més ambigüitat oficial, Hongria també s’apunta a la repressió. Aquesta setmana l’empresa Coca-Cola ha estat multada pel departament de Protecció del Consumidor, que al·lega que la campanya #loveislove on surten parelles del mateix sexe pot “danyar el desenvolupament físic, mental, emocional o moral dels nens i adolescents”. Líders del Fidesz van cridar al boicot de la marca.

Però la croada ideològica dels governs hongarès i polonès ha topat amb els límits d’una població que reclama un discurs alternatiu. Ara, el cor d’aquesta alternativa no passa primer per la UE, sinó per la defensa dels drets individuals d’una ciutadania cada cop més mobilitzada.

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF