Internacional 08/10/2019

Londres i Brussel·les apugen el to mentre el govern Johnson dona per trencades les converses sobre el Brexit

Downing Street amenaça els països de la Unió Europea que afavoreixin una pròrroga la setmana vinent

Quim Aranda / Júlia Manresa
3 min
Boris Johnson i Angela Merkel, en una imatge d'arxiu / REUTERS

Londres / Brussel·lesDowning Street ha abandonat aquest dimarts al matí tota esperança d'aconseguir tancar un acord del Brexit amb la Unió Europea (UE) abans de la cimera del Consell Europeu de la setmana vinent. En una trucada telefònica que han mantingut aquest matí el premier, Boris Johnson, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, les cartes de la UE han quedat al descobert. O Irlanda del Nord roman dins de la unió duanera comunitària o no serà possible el pacte, ha assegurat Merkel al seu homòleg britànic, segons diferents fonts del govern del Regne Unit.

La filtració pretén culpabilitzar Merkel del possible fracàs de les converses, i, tot i que la versió oficial de la UE és que continuen, sembla destinada a boicotejar-les. De moment, Berlín no ha emès cap comunicat sobre el contingut exacte de l'intercanvi de parers entre Johnson i Merkel. "Mai no comentem converses privades entre els líders", ha assegurat la portaveu del govern alemany.

Que la intenció ha sigut boicotejar la perspectiva d'un acord s'ha entès de seguida des de la Unió. I Donald Tusk, el president del Consell Europeu (on hi ha representats tots els estats membres), ha esclatat amb una piulada directa contra el premier en què assegura: "Boris Johnson, el que hi ha en joc no és un estúpid joc de culpabilitats. El que hi ha en joc és el futur d'Europa i del Regne Unit, com també la seguretat i els interessos de la nostra gent. No vols un acord, no vols una pròrroga, no vols revocar el Brexit. Quo vadis?"

Les mateixes fonts de Downing Street que han comentat el contingut de la conversa han indicat que les negociacions amb Brussel·les estan, pràcticament, a punt de trencar-se. De fet, la trucada telefònica d'aquest matí ha estat definida com "un moment de clarificació" en el complex laberint del Brexit.

Amb tot, com ja s'ha apuntat, l'actitud oficial des de la capital europea es manté immòbil: continuar negociant per aconseguir un acord abans del 31 d'octubre, la data que (fins que no es digui el contrari) hi ha fixada per al Brexit. Una portaveu de la Comissió Europea ha assegurat aquest dimarts que "no entén" per què s'assegura que les converses s'han trencat quan "hi ha negociacions tècniques ara mateix, i n'hi ha de previstes per als pròxims dies". La mateixa portaveu ha explicat que aquest dimecres el negociador en cap del Brexit, Michel Barnier, posarà al dia els membres de la Comissió Europea sobre l'estat de la situació.

En qualsevol cas, la informació sorgida aquest matí des de Downing Street però matisada des de Brussel·les només confirma la filtració, en cap cas negada, que aquest dilluns a la nit ha revelat el setmanari The Spectator sobre l'estat de les negociacions i l'estratègia agressiva que Londres segueix després de la presentació del pla de Johnson a la UE, la setmana passada.

Una filtració que conté una amenaça explícita: si el Regne Unit es veu arrossegat a una pròrroga contra la voluntat del govern Johnson, Londres tractarà els països de la UE que hi hagin donat suport com si haguessin comés un acte d'interferència en política estrangera.

"Deixarem clar en privat i públicament –s'hi llegeix– que els països que s’oposin a la pròrroga aniran al capdavant de la cua per a la futura cooperació en matèria de competències dins i fora de la UE. Els que donin suport a la pròrroga aniran al final de la cua". La font de la filtració també assegura que la cooperació en defensa i seguretat es veurà afectada inevitablement si la UE intenta mantenir el Regne Unit a la UE en contra de la voluntat del seu govern. En aquest cas, Londres ho considerarà una ingerència hostil en la política domèstica.

L'assumpció de Downing Street és que, en el cas extrem que el primer ministre Johnson finalment hagi de demanar la pròrroga a què l'obliga la llei Benn –ho haurà de fer el 19 d'octubre en cas que no s'arribi a cap pacte–, les posteriors eleccions generals, presumiblement al novembre, acabaran amb la victòria per majoria absoluta de Johnson, que forçarà el no-acord.

L'exministre de Johnson Amber Rudd ha atribuït la filtració al màxim assessor de Johnson, Dominic Cummings, ex cap de campanya del Leave, una afirmació que a Westminster tothom dona per bona.

stats