Donald Trump demana "un terratrèmol a les urnes" per repetir el 2020

El president ignora els seus possibles rivals demòcrates al míting de presentació de campanya

Si algú hagués entrat en coma durant un míting de Donald Trump celebrat a la campanya del 2016 i s'hagués despertat en el que ha pronunciat aquesta matinada en un pavelló d’Orlando pensaria que només ha tingut un desmai. La diferència és que el llavors candidat és ara president i fa dos anys i mig que ocupa la Casa Blanca.

El 45è president de la història dels Estats Units ha triat Florida per fer oficial davant de 20.000 seguidors que es tornarà a presentar el 2020, que vol quatre anys més per "mantinguem gran Amèrica", el seu nou eslògan de campanya. El negoci de les gorres s’ensuma un nou agost després que Trump sotmetés a votació popular si calia mantenir el lema "Make America Great Again" o substituir-lo pel que promet deixar les coses tal com estan. La cridòria es va decantar per la novetat.

L'elecció de l'eslògan va ser pràcticament l'única novetat d'una intervenció d'hora i mitja en què la cosa més cridanera va ser que Donald Trump va ignorar del tot els possibles contrincants demòcrates el 2020. Només va fer dos esments a Joe Biden i un a Bernie Sanders, per tornar a reafirmar que "Amèrica mai serà socialista". Es va atipar, en canvi, d'esmentar la seva rival el 2016, Hillary Clinton. La resta va ser una desqualificació general del Partit Demòcrata, un partit "radical, ple d’odi, prejudicis i ràbia" al qual Trump va demanar derrotar amb un "terratrèmol a les urnes" que li permeti continuar a la Casa Blanca fins al 2024.

Conscient que les eleccions de novembre de l'any que ve seran un plebiscit sobre la seva presidència, va intentar convèncer els seus seguidors que el veredicte serà sobre "la conducta antiamericana d’aquells que intenten soscavar una gran democràcia". És a dir, els demòcrates. Trump considera que la grandesa que viuen els Estats Units amb el seu mandat és tal que fins i tot va prometre aconseguir la cura del càncer “i altres” malalties.

Acompanyat de tota la seva família, i preludiat a l'escenari pel vicepresident Mike Pence i per la primera dama, Melania Trump, el president va començar la intervenció tornant a assenyalar la premsa, fent servir la ja clàssica acusació de 'fake news', i va incitar el públic a corejar "La CNN fa pudor" (l'únic canal informatiu al qual Trump no ha concedit cap entrevista des que va arribar a la Casa Blanca). També va carregar contra la investigació del Russiagate, tot i que va tornar a insistir en la falsedat que el fiscal especial Mueller el va exculpar completament dels delictes de conspiració i d'obstrucció a la justícia. I a partir d'aquí, tot com sempre: un xou per a incondicionals.

EDICIÓ PAPER 16/11/2019

Consultar aquesta edició en PDF