Internacional 03/01/2013

Diosdado Cabello, l'altre home fort que pugna amb Maduro

C.s.
2 min
Diosdado Cabello (esquerra) amb Nicolás Maduro en un acte del 17 de desembre.

Si bé no té el ressò internacional de Maduro, Diosdado Cabello és una peça clau dins del conglomerat chavista i la seva figura pot ser determinant en el procés de transició a Veneçuela. Aquest tinent retirat de 49 anys i fidel company d'armes de Chávez en el fallit cop d'estat del 1992, és el líder de l'ala militar chavista. Considerat un oficialista radical però d'una ideologia més a la dreta, Cabello és diametralment oposat al sector civil i d'esquerres que lidera Maduro. Ha estat vicepresident i ministre de Chávez en diverses ocasions, i ha impregnat sempre el seu discurs del seu to agressiu i vehement.

Des del gener del 2012 presideix el Parlament, un càrrec en el qual dissabte podria ser ratificat. La designació és clau, perquè l'escollit seria l'encarregat d'assumir la presidència del país si el president morís i s'haguessin de convocar noves eleccions. De fet, per a Cabello no seria un rol nou, ja que va assumir la presidència de Veneçuela durant el breu cop d'estat que va treure Chávez del poder el 2002. A més de controlar el poder legislatiu, Cabello té un fort pes polític com a vicepresident del Partit Socialista Unit de Veneçuela (PSUV), un càrrec que només queda per sota de la presidència, que ostenta Chávez.

D'ençà que el mandatari es va operar per quarta vegada a Cuba, Cabello ha estat l'únic que s'ha referit de manera directa al 10 de gener, restant importància a la data i assegurant que el president podria investir-se davant el Tribunal Suprem on volgués i quan volgués. Davant el discurs institucional que tracta de fer Maduro, Cabello exerceix la funció més visceral i polaritzada del chavisme. Molts creuen que si Chávez morís, Cabello podria disputar el poder al delfí Maduro.

stats