El president del Sudan, detingut i forçat a dimitir després de 30 anys al poder

Quatre mesos de revolta al carrer assoleixen la fi del règim, però un consell militar pren el poder

El president del Sudan, Omar al-Baixir, ha estat obligat a dimitir i ha estat detingut per l'exèrcit, segons ha confirmat aquest dijous el ministre de Defensa del país, Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf, que ha anunciat oficialment la fi del règim d'Al-Baixir després de 30 anys al poder.

Segons el ministre, un consell militar assumirà ara el poder per liderar la transició durant un període de dos anys, després del qual se celebrarien eleccions. Amb aquests plans, l'exèrcit del país intenta donar resposta a la revolta que ha ocupat els carrers de Khartum en els últims quatre mesos per reclamar la fi del règim.

E l ministre de Producció i Recursos Econòmics a Darfur del Nord, Adel Mahjoub Hussein, ja havia declarat poc abans a la televisió Al-Hadath de Dubai que "hi ha consultes per formar un consell militar per fer-se càrrec del poder després que el president Al-Baixir hagi renunciat".

Trontolla el règim d'Omar al-Baixir al Sudan

Des de les 5 del matí la televisió sudanesa només emetia música militar i un avís que diu que l'exèrcit farà "un important anunci" poca estona després. Les hores d'espera han donat peu a tota mena de rumors, i la informació que Al-Baixir havia dimitit s'ha escampat amb força i ha donat lloc a celebracions entre els milers de persones que es manifestaven als carrers de la capital.

Finalment, el ministre de Defensa ha fet una compareixença a la televisió per anunciar que l'exèrcit havia deposat el dictador i havia assumit el poder, amb la intenció de celebrar eleccions d'aquí dos anys.

EDICIÓ PAPER 21/09/2019

Consultar aquesta edició en PDF