GUERRA CIVIL A SÍRIA
Internacional 22/02/2013

Desenes de morts per un cotxe bomba al centre de Damasc

L'oposició a l'exili vol implicar Rússia en un acord sense Al-Assad

Cristina Mas
3 min
Desenes de morts per un cotxe bomba al centre de Damasc

Barcelona.Almenys cinquanta persones van morir i més de 200 van resultar ferides ahir en un atemptat amb cotxe bomba al centre de Damasc, segons van explicar tant fonts del règim com de l'oposició. Tot i que no és el primer atac mortal, el centre de la capital siriana, fortament custodiat per les forces de seguretat, havia estat relativament al marge de la guerra civil en què ha derivat la revolució que va començar fa gairebé dos anys contra el president Baixar al-Assad.

El règim va atribuir l'atac a un terrorista suïcida, però la majoria de grups de l'oposició -que s'han fet forts als barris del sud i l'est de la capital- se'n van desvincular i van condemnar una acció en què podrien haver mort infants d'una escola propera. El grup Jabhat al-Nusra, vinculat a Al-Qaida, que ha protagonitzat alguns atacs suïcides en les últimes setmanes, no va reivindicar l'atemptat. A la zona hi ha l'oficina del Baas, el partit únic i també l'ambaixada russa, que l'explosió va afectar lleugerament. Alguns residents van informar poc després de l'atemptat de diversos atacs amb míssils, sense que hi hagués cap confirmació de víctimes.

Fora de la capital, al sud del país, activistes de Daraa van denunciar un bombardeig de l'aviació del règim al barri vell, amb un balanç de 18 morts. Daraa és la ciutat on va començar la revolta, després de la detenció d'un grup de menors que havien fet una pintada en què demanaven un canvi de règim, amb l'eslògan de la revolució d'Egipte que va tombar Hosni Mubàrak. La intensificació dels combats al sud ha multiplicat l'onada de refugiats: segons les autoritats jordanes més de 4.000 sirians van creuar ahir la frontera.

Tot apunta que en el terreny militar la balança es va decantant al costat de la revolució, encara que la correlació de forces no és decisiva. Lurdes Vidal, analista de món àrab de l'IEMed, recorda que "els rebels han guanyat posicions importants en les últimes setmanes, com la presa de l'Eufrates, la més gran del país, i han millorat el seu armament capturant arsenals de l'exèrcit. Però la prova de foc de la seva capacitat militar és Damasc: si prenen la capital, i aconsegueixen mantenir les posicions a la ciutat i a la resta del país, el règim s'enfonsa".

Nova oferta negociadora

L'atemptat a Damasc va coincidir amb la reunió al Caire de l'oposició a l'exili, organitzada en la Coalició Nacional Siriana. Els opositors van reclamar la negociació d'un acord de pau amb implicació de Rússia i els Estats Units, posant com a condició que Al-Assad sigui exclòs del procés. El cap de la CNS, Moaz al-Khatib, havia avançat fa quinze dies que volia obrir converses amb el vicepresident sirià, Faruk al-Sharaa. La proposta va generar una gran controvèrsia a les files de l'oposició, perquè els estatuts de la coalició prohibeixen qualsevol negociació amb el règim que no tracti estrictament de la seva retirada.

La novetat és que Khatib -que era l'imam de la mesquita d'Umaiab de Damasc i va patir la repressió abans de fugir de Síria al juliol- vol implicar Rússia i l'Iran, principals aliats d'Al-Assad. La proposta de diàleg pot ser sincera, però molts dubten que el règim, o cap dels seus alts càrrecs, estiguin disposats a negociar. Per Salam Kauakibi, sirià de l'Arab Reform Initiative, la proposta "és intel·ligent perquè demostrarà que el règim no vol parlar i que la política d'espera de la comunitat internacional no porta enlloc".

stats