MASSACRE A ALEP
Internacional 30/01/2013

Descoberts un centenar de cadàvers d'ajusticiats a Síria

La majoria de cossos tenien les mans lligades i un tret al cap

H. Mourtada / A. Cowell
2 min
Descoberts un centenar de cadàvers d'ajusticiats a Síria

The New York Times / BeirutL'Observatori Sirià pels Drets Humans -una organització opositora al règim de Baixar al-Assad amb seu a Londres- va denunciar ahir que s'havien descobert més de cent cadàvers, la majoria homes d'entre vint i trenta anys, a la llera d'un riu al barri de Bustan al-Qasr -sota control rebel-, a la disputada ciutat d'Alep. A l'hora de tancar aquesta edició, ahir a la nit, es temia que la xifra de cossos recuperats podria arribar als 120.

En diversos vídeos publicats a la pàgina d'aquesta organització a internet -que no van poder ser verificats independentment-, es podia veure com molts dels cossos, que les riuades dels últims dies havien deixat al descobert, tenien l'impacte d'un tret al cap i portaven les mans lligades, cosa que sembla que prova que havien estat executats. Una hipòtesi seria -pel fang i l'estat de descomposició dels cadàvers- que haguessin estats llançats a l'aigua un cop morts i el corrent del riu els hagués arrossegat. El que no quedava clar era la identitat d'aquests homes, que anaven vestits de civil i no portaven a sobre cap mena de documentació.

"Som davant d'una nova massacre comesa a Síria que s'afegeix a les moltes altres que s'estan produint en aquest país enmig del silenci i la hipocresia de la comunitat internacional i en especial dels països àrabs", va assegurar l'Observatori Sirià pels Drets Humans en un comunicat. Per la seva banda, el règim sirià -fent servir la retòrica habitual per desqualificar els opositors- va atribuir la responsabilitat de la matança a "grups terroristes".

El creuament d'acusacions entre el govern de Damasc i els rebels que el volen fer caure és habitual i, des de l'inici de la revolta a Síria -ja fa gairebé dos anys-, la guerra dialèctica es manté, alimentada pel fet que cap organisme independent ni periodista no pot contrastar què està passant realment al país.

Fugida massiva de sirians

En els dos anys que fa que dura la revolta contra el president Baixar al-Assad, es calcula que a Síria han mort més de 60.000 persones i més de 700.000 han hagut de deixar casa seva fugint dels combats, especialment cruents a la ciutat d'Alep, la capital econòmica del país.

A Ginebra, l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) va assegurar ahir que el flux de refugiats sirians cap a Jordània, el Líban, l'Iraq i Turquia "no s'atura". En només un parell de mesos s'ha incrementat en 200.000 el nombre de persones que han fugit de Síria. A principis de desembre eren 500.000 i ara ja són, segons les dades d'ahir, 700.000. "A Jordània i al Líban estem vivint ara mateix una gran acumulació de refugiats", va dir ahir una portaveu de l'ACNUR.

Tot això passa mentre els combatents rebels van fer avenços a l'est del país i van aconseguir el control d'un centre de seguretat del règim a la ciutat de Deir al-Zor, una zona rica en hidrocarburs on les forces d'Al-Assad redueixen la seva presència per concentrar-se al centre del país. Els activistes asseguren que entre els rebels que combaten a Deir al-Zor hi ha el Front al-Nusra, que els Estats Units consideren una organització terrorista.

stats