Publicitat
Publicitat

Transparència Internacional denuncia el risc de corrupció a les institucions europees

L'ONG critica l'opacitat de les decisions i demana més control dels lobbies

Les institucions europees comunitàries estan dotades d'una normativa sòlida per evitar els casos de corrupció, però no s'aplica amb prou rigor, un fet que obre la porta als actes il·lícits per part de funcionaris i responsables polítics. És la conclusió del primer informe que ha elaborat Transparència Internacional. 

Segons l'ONG, l'opacitat en la presa de decisions, la tendència a l'autoregulació, la falta de control i la poca protecció dels qui decideixen denunicar irregularitats converteixen les institucions europees en vulnerables a la corrupció. 

Segons el director europeu de Transparència Internacional, Carl Dolan, la UE té moltes normes i institucions per lluitar contra la corrupció però "la complexitat, la complacència i la manca de seguiment a l'hora de posar en marxa les normes" dificulten que siguin efectives.

Més control als grups de pressió

L'informe de l'organització internacional denuncia el poc control dels poderosos grups de pressió que actuen a Brussel·les. De fet, existeix un registre públic dels lobbies però no és obligatori pels grups inscriure-s'hi. Transparència Internacional assegura que no hi ha registres de l'actuació dels grups de pressió i acusa les institucions europees de fer una "gestió mediocre dels conflictes d'interessos".