AMENAÇA NUCLEAR
Internacional 31/07/2018

Kim Jong-un continua fabricant míssils

Satèl·lits espies nord-americans detecten les activitats tot i la promesa de desnuclearització de Kim a Trump

Núria Ferragutcasas
3 min
Kim Jong-un continua fabricant míssils

Nova YorkTant sols un dia després de la seva històrica cimera amb el líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, del 12 de juny passat, el president nord-americà, Donald Trump, va decidir cantar victòria. “Pyongyang -va tuitejar -ja no és una amenaça nuclear”. La realitat, però, és tossuda, i la de la península coreana encara més. Uns satèl·lits espies de les agències d’intel·ligència han detectat que el règim de Kim continua fabricant míssils balístics. Les seves imatges revelen el que molts experts ja han advertit: la desnuclearització de Corea del Nord, si es produeix, serà llarga, complexa i amb molts estira-i-arronses i contratemps.

Els nord-coreans estan fabricant un o dos míssils balístics, segons van informar fonts dels serveis nord-americans al diari Washington Post. Aquestes activitats s’han detectat a la planta Sanumdong, on es va produir el primer míssil intercontinental nord-coreà amb capacitat d’arribar als Estats Units. “Els veiem treballant igual que abans [de les negociacions]”, va dir un funcionari d’intel·ligència al diari de la capital nord-americana en condició d’anonimat.

Imatge satèl·lit de les instal·lacions de Sanumdong, on suposadament s'estan fabricant els nous míssils.

La notícia arriba una setmana després que la pàgina web 38 North -especialitzada en temes nord-coreans- arribés a la conclusió, també a través d’imatges satèl·lit, que el règim de Kim ha començat el desmantellament de l’estació Sohae. La instal·lació, segons els experts, és clau per al programa nord-coreà de míssils balístics. Tot i així, aquest pas seria “una excepció”, segons el funcionari que va parlar amb el Washington Post.

Promesa trencada?

Trump el 12 de juliol va publicar al seu compte de Twitter una carta que va enviar Kim i en la qual destacava l’inici d’una nova etapa entre els dos països. “Estem fent grans progressos”, va escriure Trump. Al final de la seva trobada a Singapur, els dos líders van acordar la desnuclearització de la península coreana i mantenir el seu diàleg. Kim, a més, va assegurar a Trump que la seva promesa d’abandonar les armes nuclears era “ferma”.

El cara a cara va ser només l’inici d’unes negociacions que s’esperen llargues. El govern nord-americà no ha explicat detalls sobre com i quan es farà la desnuclearització, però Corea del Nord ja va afirmar a principis de juliol que la demanda de desnuclearització “unilateral i forçada” que li va fer el secretari d’Estat dels Estats Units, Mike Pompeo, era “lamentable” i anava “en contra de l’esperit de la cimera”.

La revelació d’alguns funcionaris d’intel·ligència al Washington Post no és la primera que xoca amb l’optimisme del president Trump. A finals del mes de juny va explicar a diversos mitjans nord-americans que creien que Corea del Nord havia augmentat la producció de combustible per a armes nuclears i que no tenia intenció de renunciar plenament a l’arsenal nuclear. Pompeo, en una audiència al Senat dels Estats Units de la setmana passada, va confirmar aquesta informació.

“Sí, és correcte, continuen produint materials físsils”, va respondre el cap de la diplomàcia nord-americana. Aquests materials es podrien fer servir per fabricar míssils nuclears.

Funcionaris d’intel·ligència han compartit també a l’agència Reuters les imatges d’infraroig del Washington Post. En les imatges es veuen vehicles entrant i sortint de la planta a Sanumdong, però no mostren si han avançat en la possible construcció de míssils balístics intercontinentals. Pyongyang encara no ha provat un vehicle de reingrés confiable capaç de sobreviure al viatge d’alta velocitat a través de l’atmosfera de la Terra i portar una ogiva nuclear a la seva destinació, segons va explicar un altre funcionari també en condició d’anonimat a Reuters. “És possible que qualsevol míssil nou que Corea del Nord estigui construint sigui una nova prova d’aquests vehicles i de sistemes de guia més precisos”, va dir. Els nord-coreans “no semblen haver resolt” els problemes que tenen amb els motors.

La Casa Blanca es va negar a comentar aquestes notícies perquè és la seva política no parlar d’informació dels serveis d’intel·ligència. Les negociacions entre els Estats Units i Corea del Nord continuen, però les últimes revelacions podrien incrementar la desconfiança que hi ha entre els dos països.

stats