Publicitat
Publicitat

El Congrés colombià aprova definitivament l'acord de pau amb les FARC

La cambra ha referendat el text per majoria absoluta, de manera que la seva implementació ja és una realitat

Després de més de 50 anys de conflicte hi haurà, definitivament, pau a Colòmbia. El Congrés del país ha aprovat la matinada d'aquest dimecres la segona versió de l'acord de pau del govern amb les FARC – la primera va ser rebutjada per un estret marge en referèndum–, de manera que la reconciliació entre les parts ja és una realitat.

La cambra, sota control del govern de coalició de Juan Manuel Santos, ha validat el text per 130 vots a favor i cap en contra, tot i que els diputats de l'oposició, liderats per l'expresident Álvaro Uribe, han abandonat el ple abans que es fes la votació. 

Aconseguir un consens per la pau ha sigut un procés llarg. Després de 4 anys de tenses converses a l'Havana, els negociadors del govern i de les FARC van anunciar l'agost passat que havien arribat a un acord que es va signar el mes següent. Només quedava esperar que el poble el referendés en plebiscit, però, contra tot pronòstic, i tot i que les regions més colpejades pel conflicte van validar l'entesa, el 'no' es va imposar per poc

Superat el fracàs en el referèndum, el govern colombià va posar en marxa tots els mecanismes per mantenir l’alto el foc bilateral amb els guerrillers i es va reunir amb l'oposició per assumir part dels canvis que proposaven. Així, el 13 de novembre anunciaven una nova versió de l'acord, que el poble no votaria i que per poder ser implementada havia d'aprovar-se al Congrés. 

És el que ha passat aquesta matinada. S'obre així el procés d'implementació dels punts pactats. 

El president del país ha felicitat els membres de la cambra a través del seu compte de Twitter i els ha donat les gràcies. 

Durant el debat en el ple, l'alt comissionat per a la Pau, Sergio Jaramillo, ha reforçat la postura de l'executiu i ha explicat que del que es tracta és d'acabar "amb una guerra de més de 50 anys, i no pot ser que per embulls jurídics i interpretacions diverses no siguem capaços de posar-nos d'acord amb el que s'ha de fer per acabar amb el conflicte".

Jaramillo feia referència a les reticències de l'oposició, amb qui el govern ha tingut fortes discussions durant el ple.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF