Internacional 30/08/2013

Colòmbia militaritza el país davant l'agitació social dels darrers dies

El president Juan Manuel Santos creu que les FARC estan al darrere de les protestes que han deixat dos morts

Reuters
2 min

BogotàEl president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, ha militaritzat els carrers de Bogotà aquest divendres després de les accidentades protestes de les darreres hores, que han deixat dos morts al país.

"He ordenat la militarització de Bogotà i faré el mateix allà on sigui necessari", ha advertit Santos.

Els colombians es manifesten des de fa dues setmanes contra el seu govern, el qual acusen de no donar-los prou suport. Els manifestants, la majoria d'ells camperols, estudiants i transportistes, demanen que l'executiu de Santos impulsi noves polítiques econòmiques que els permetin créixer, que retiri la seva proposta de reforma educativa i que suspengui els tractats de lliure comerç.

Les protestes es van iniciar en les zones rurals del país per part de camperols i s'han estès fins a les ciutats. La policia ha llançat gas lacrimogen per dispersar els manifestants a Bogotà.

"No deixarem que els vandàlics se surtin amb la seva. La paciència s'ha acabat", ha dit Santos per justificar la seva decisió.

Santos sospita de les FARC

La policia revisarà els vídeos de les protestes per intentar trobar els autors de les morts. El mateix Santos ha lamentat la violència i ha insinuat que membres de les FARC estan al darrere de l'agitació social.

Les protestes d'aquests dies són la primera prova de foc de Santos, que va arribar a la presidència de Colòmbia el 2010 amb la promesa d'eradicar la pobresa i fer créixer el país.

"[Santos] hauria hagut de parlar amb els camperols des del primer dia, el diàleg era necessari", ha dit Pedro Pablo Pardo, un guàrdia de seguretat de Bogotà que també creu que les FARC són responsables de l'agitació social dels darrers dies. "Els pagesos no trenquen vidres dels negocis ni tiren pedres", ha afegit el policia.

stats