ESTATS UNITS
Internacional 24/01/2013

Clinton entona un 'mea culpa' per l'atac de Bengasi

La secretària d'Estat dels EUA, Hillary Clinton, s'acomiada del càrrec amb mal regust de boca. Ahir va haver de donar explicacions per l'atac al consolat de Bengasi. Va admetre la seva mala gestió.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Clinton entona un 'mea culpa' per l'atac de Bengasi

BARCELONA"Assumeixo la responsabilitat i ningú està més compromès que jo a aprendre les lliçons d'aquest atac". L'encara secretària d'Estat nord-americana va entonar ahir un rotund mea culpa per l'assalt al consolat de Bengasi l'11 de setembre del 2011, en què van morir l'ambaixador nord-americà a Líbia, Christopher Stevens, i tres diplomàtics més. "Estic determinada a deixar el departament d'Estat i el nostre país més segur i més fort", va afegir davant de la comissió d'exteriors del Senat, que l'havia citat per feia més d'un mes.

El testimoni de Clinton es converteix en una de les seves últimes aparicions públiques en el càrrec i amenaça d'arruïnar la possible candidatura de la demòcrata a les presidencials del 2016. A l'espera que el Senat ratifiqui la nominació de John Kerry com a nou secretari d'Estat, la cap de la diplomàcia de l'administració Obama aquests quatre anys veu com les seves últimes declaracions taquen una gestió plena d'èxits com a titular d'Exteriors.

En defensa de la Casa Blanca

La compareixença de Clinton va tenir moments d'emotivitat, com quan va recordar els funerals per les víctimes, però també atacs a les crítiques republicanes amb un to bel·ligerant. Amb un cop de puny sobre la taula, la secretària d'Estat va defensar el paper de l'ambaixadora dels EUA a l'ONU, Susan Rice, quan va tractar de "revolta espontània" l'assalt -unes declaracions que a Rice li van costar la nominació a substituir Clinton-. "Quina diferència suposa això quan el govern encara estava intentant determinar les causes de la mort de quatre nord-americans? Vam trigar uns quants dies a tenir una imatge clara del que havia passat".

I el que va passar, d'acord amb l'informe independent fet públic a l'octubre, és que el departament d'Estat no va tenir en compte els avisos que havia llançat l'ambaixador Stevens, com tampoc els riscos de la Líbia post-Gaddafi, que es van posar de manifest ja al juny quan van atacar el comboi de l'ambaixador britànic. Tot i això, la titular d'Exteriors va assegurar que ella mai havia rebut personalment aquests avisos.

Un problema transfronterer

"Bengasi no va ser un bolet. Les revoltes àrabs han canviat les dinàmiques del poder i han sacsejat les forces de seguretat a tota la regió", va voler deixar clar Clinton ja en començar la compareixença. Per això la titular d'Exteriors va estendre més tard la mà als republicans per "actuar plegats", una proposta que el senador Rand Paul va titllar d'"inexcusable" davant la "mala gestió" durant la Primavera Àrab.

Clinton no va confirmar ahir la possible relació entre l'atac a Bengasi i el segrest de la planta de gas d'In Amenas, que un oficial algerià va assegurar dimarts al New York Times , però sí que va alertar del problema transfronterer d'Al-Qaida al Magrib i al Sahel. "A nivell diplomàtic ens hem centrat a eliminar Al-Qaida. Continuem buscant els responsables dels atacs per dur-los davant de la justícia. I també utilitzem les nostres eines per donar suport a les noves democràcies de la regió, per conduir-les a un camí oposat a l'extremisme".

stats