PROTESTA ANTIGOVERNAMENTAL
Internacional 10/11/2012

Clam dels argentins contra el govern de Cristina Fernández

Desenes de milers d'argentins n'estan tips de la manera de governar de la presidenta de l'Argentina, Cristina Fernández. Una manifestació massiva dijous va fer evident el malestar.

Joan Biosca
2 min
Clam dels argentins contra  el govern de Cristina Fernández

BUENOS AIRESLes xifres -com en qualsevol manifestació- varien d'una font a una altra, però dijous va quedar clar que molts argentins, desenes de milers, n'estan tips de la manera de governar de la presidenta Cristina Fernández de Kichner, i volen solucions als principals problemes que assoten el país: la inflació, la inseguretat, la corrupció i la intolerància.

Des de la recuperació de la democràcia el 1983 i des de la crisi del corralito del 2001, mai tants argentins havien sortit al carrer en contra d'un govern. La imatge de l'avinguda 9 de Julio de Buenos Aires, davant de l'Obelisc, és històrica. Els manifestants van fer una sorollosa cassolada, van corejar l'himne nacional, van desplegar banderes i van lluir pancartes que reclamaven a la presidenta que reaccioni i escolti una societat totalment dividida entre els que la repudien i els que l'adoren.

L'oposició al kirchnerisme va voler capitalitzar tot aquest descontentament, però el principal inconvenient és que es tracta d'un col·lectiu no té ni un líder definit ni un projecte sòlid. De fet, precisament aquesta situació és el que va lamentar la mateixa Cristina Fernández, hores després de la mobilització: "El veritable problema és la falta d'una classe política que representi un model alternatiu; i d'això nosaltres no en som responsables".

La presidenta obvia el carrer

Molts argentins esperaven una reacció més directa de la mandatària argentina després de la mobilització contra ella, però la presidenta -en una de les seves compareixences que les televisions van ser obligades a emetre, com fa el president de Veneçuela, Hugo Chàvez- no va fer cap comentari directe sobre el clam del carrer.

Són actituds així les que demostren, segons l'oposició política, el "caràcter autoritari" de Cristina Fernández. És el que va dir l'alcalde de Buenos Aires i un dels líders de la fragmentada oposició, Mauricio Macri, expresident de l'equip de futbol Boca Juniors: "Amb el que ha fet el poble n'hi ha per emocionar-se: demana a Déu que ajudi la presidenta a entendre el que està passant, ja que és l'única que pot fer variar el rumb del país".

La manifestació va culminar una setmana molt complicada per als argentins, sobretot els que viuen a Buenos Aires i la seva àrea metropolitana. Dimecres es va col·lapsar tot el sistema elèctric de la ciutat i van quedar-se sense llum, aigua i energia tres milions de persones. La capital es va convertir en un caos, sense semàfors i sense metro, just a l'hora punta de sortida de la feina i tornada a casa, amb unes temperatures d'entre 35 i 40 graus.

I tot això enmig d'una vaga en el servei de recollida d'escombraries que ha deixat els carrers plens de brossa durant 5 dies. Com el sistema elèctric, el de transports, les carreteres i altres infraestructures estan en veritable estat d'emergència, segons denuncia la oposició. Fa una setmana, unes grans pluges van deixar part de la capital completament inundada i van provocar pèrdues milionàries.

stats