AMÈRICA LLATINA
Internacional 19/02/2013

Chávez torna a Caracas sense aclarir el seu estat

El president de Veneçuela ingressa en un hospital veneçolà després de 72 dies de tractament a Cuba

Carola Solé
3 min
UN MOMENT D'ESPERANÇA
 Centenars d'espontanis van celebrar ahir el retorn del president veneçolà, Hugo Chávez, a la plaça Simón Bolívar de Caracas. El partit oficialista va fer una crida als ciutadans a respectar el descans del líder bolivarià. Una multitud de persones i desenes de mitjans també van concentrar-se davant l'Hospital Militar.

CaracasAhir a dos quarts de tres de la matinada -hora local- i sense que ningú el veiés aterrava l'avió presidencial a Caracas. Hugo Chávez tornava a casa dos mesos després d'haver-se operat del càncer a Cuba, i agafava per sorpresa el país sencer. "Hem arribat de nou a la pàtria veneçolana. Gràcies, Déu meu! Gràcies, poble estimat", anunciava a través del seu compte a Twitter. Trencava així el silenci, també virtual, que mantenia des de l'1 de novembre.

Després d'agrair a Cuba i als germans Castro tota l'ajuda, el mandatari va explicar que seguirà el tractament a l'Hospital Militar de Caracas, on ahir des de primera hora del matí ja hi havia chavistes celebrant la notícia. "Sentia la inquietud, la necessitat, com a mínim, d'estar a prop seu, encara que no el vegi, com a mínim estar a prop del meu comandante ", explicava emocionat el Romner Cañizález, un militant oficialista de 21 anys.

L'alegria chavista va traslladar-se de seguida als carrers, on, entre càntics i balls, alguns no podien amagar les llàgrimes. "Gràcies a Déu per haver-nos tornat el president", deia la Yahaira Regifo. "Chávez, descansa, que el poble t'acompanya" o "Pensaven, pensaven que no tornaria, però aquesta matinada ha tornat Hugo Chávez Frías" eren algunes de les consignes que es podien sentir en les diferents concentracions de l'oficialisme.

"Queden derrotades les veus que posaven en dubte tota la informació que s'estava difonent des del govern", considerava el ministre de comunicació, Ernesto Villegas. Sense anar més lluny, les fotografies que el govern va difondre divendres passat en què es veia un Chávez somrient amb dues de les seves filles no havien satisfet l'oposició.

De fet, les forces antichavistes creuen que la tornada de Chávez segueix envoltada de misteris. En un comunicat, l'aliança Mesa de la Unidad Democrática seguia exigint "transparència" al govern sobre l'estat de salut del president i demanava que s'acabin les "mentides", i el seu líder, Henrique Capriles, feia vots perquè el retorn de Chávez aporti "seny" a l'executiu.

Mentrestant, la vintena d'estudiants que estaven encadenats davant de l'ambaixada de Cuba criticant la ingerència cubana i reclamant la "veritat" sobre la salut del president han abandonat la protesta ja que consideren que els seus objectius s'han acomplert.

I ara, què?

Tot i el gran cop d'efecte del retorn del líder socialista, la sensació de molta gent a Veneçuela és que no resol diversos interrogants. ¿Chávez està en condicions per seguir manant? ¿Seguirà liderant el govern o decidirà renunciar a favor del seu delfí, el vicepresident, Nicolás Maduro? ¿Hi haurà eleccions anticipades?

A la potència petroliera, hi ha versions per a tots els gustos: els que creuen que Chávez encara podrà governar un temps, els que asseguren que es juramentarà davant el Tribunal Suprem de Justícia i renunciarà havent ratificat abans Maduro com a vicepresident i els que creuen que Chávez ha arribat a Caracas simplement per morir tranquil·lament a la seva terra.

De moment, tot són especulacions, però si Chávez renuncia o mor, la carta magna és clara: dóna un termini de 30 dies perquè se celebrin noves eleccions al país. Entre totes les conjectures, diumenge va sortir publicada la primera enquesta que es referia a aquest tabú per a l'oficialisme. Si hi hagués noves eleccions, l'enquestadora prooficialista Hinterlaces assegura que Maduro guanyaria amb un 50% Capriles, que tindria un 36% dels vots. Alguns possiblement n'han pres nota.

stats