INCERTESA A VENEÇUELA
Internacional 16/02/2013

Chávez respira a través d'una cànula traqueal

Difoses les primeres fotos del president en 2 mesos

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

Barcelona.Era la prova que els veneçolans buscaven amb impaciència des de fa dos mesos, i finalment ahir va aparèixer a través de Twitter. El ministre de Comunicació i Informació veneçolà, Ernesto Villegas, va publicar quatre instantànies del president Hugo Chávez a l'Havana, acompanyat de les seves dues filles grans, María Gabriela i Rosa Virginia. En les fotografies, fetes el dia de Sant Valentí al vespre, segons l'executiu, s'hi veu el líder bolivarià llegint l'edició de dijous del diari cubà Granma .

Han calgut 69 dies, unes eleccions regionals, una investidura frustrada, la devaluació del bolívar i tot tipus d'especulacions sobre la salut de Chávez perquè Caracas finalment difongués imatges del president i reconegués que no pot parlar amb normalitat. Adreçant-se primer a la ràdio-televisió pública i després al canal interestatal Telesur, Villegas i el titular de Ciència i Comunicació veneçolà, Jorge Arreaza -també gendre del president-, van informar que al líder bolivarià encara li queda "un bon tros per endavant", malgrat "fer-se entendre" tot i respirar per una cànula traqueal.

La notícia va sobtar l'opinió pública veneçolana, després que el govern reiterés en més d'una ocasió que Chávez donava ordres directament des de l'Havana. "Fa només uns dies els mentiders deien que parlaven amb el president, ara diuen que no pot parlar! Es burlen de la seva gent", escrivia a Twitter el líder opositor, Henrique Capriles.

Des del chavisme, però, es van utilitzar les imatges per carregar contra "la dreta veneçolana i internacional", per les versions "que el comandant havia mort o havia perdut la veu per sempre". "Són pures especulacions dels mitjans i d'organismes d'intel·ligència d'altres països, lamentablement", va insistir Villegas a Telesur.

Continua la incertesa

L'executiu chavista ha publicat les imatges de Chávez només dos dies després de la devaluació de quasi un 32% del bolívar respecte al dòlar, una polèmica decisió que se suma a la falta de productes bàsics als supermercats. La premsa veneçolana analitzava ahir que el govern vol reduir així la incertesa al país quan ja ha passat més d'un mes d'ençà que el líder bolivarià va faltar a la seva investidura.

stats